Усатенко Ніна Федорівна

Screenshot_6-2

Усатенко
Ніна Федорівна 

старший викладач кафедри професійної освіти, кандидат технічних наук

ID НАУКОВЦЯ:

ORCID

ГРАФІК КОНСУЛЬТУВАННЯ:

вівторок: 1200-1400
кабінет № 322
(корпус № 1, поверх №
3)

КОНТАКТНА ІНФОРМАЦІЯ:

+ 380 (95-247-83-62)
ni.usatenko@gmail.com
profosvita.uhsp@gmail.com

Біографічні відомості. Народилася 01липня 1946 р. в селі Дедовка Житковіцького району, Гомельської області, Білорусь у родині робітників, Цирибко Федора Логвиновича і Цирибко Ксенії Степанівни.

Навчання: У 1963 році, після закінчення місцевої одинадцятирічної школу за фахом «тваринник-механізатор», вступила на технологічний факультет Одеського технологічного інституту харчової та холодильної промисловості (без відриву від виробництва – на базі Одеського міського холодильника). По закінченню навчання отримала направлення на працевлаштування з 03.01 1969 р. в  м. Київ – на міський ГМЗ №2. У 1982 році закінчила вищі державні курси підвищення кваліфікації керівних, інженерно-технічних та наукових працівників з питань патентноведення та винахідництва. 27.06.2000 р. після захищення дисертації за темою «Дослідження конвективного підведення теплоти до ковбасних виробів та створення рациональної конструкції термоагрегату» отримала ступінь кандидата технічних наук  за спеціальністю 05.18.12 – процеси та апарати харчових виробництв.

Робота:

– з 03.01.1969 р. по 19.07.1972 р. працювала майстром виробництва на  Київському міському молочному заводі №2;

– з 03.01.1972 р. по 01.03.1973 р – технік Центрального бюро технічної інформації УкрМінм’ясомолпрому;

– з 01.03.1973 р по 10.09. 1980 р. – конструктор 2-ої та 1-ої категорії відділу розробки холодильного обладнання Спеціального проектно-конструкторського технологічного бюро УкрНДІм’ясомолпрому;

– з 10.09.1980 р по 01.07. 1984 р. – провідний конструктор відділу розробки обладнання з переробки м’яса Спеціального проектно-конструкторського технологічного бюро УкрНДІм’ясомолпрому;

– з 01.07.1980 р по 02.07. 1990 р. – провідний конструктор відділу м’ясних продуктів УкрНДІм’ясомолпрому;

– з 02.07.1990 р по 01.01. 1993 р. – зав. сектором розробки термообладнання ТІММ УААН;

– з 01.01.1993 р по 21.11. 2000 р. – зав. відділом розробки термообладнання ТІММ УААН;

– з 21.11.2000 р по 07.12. 2000 р. – в.о. директора Гнідинського дослідного технологічного виробництва;

– з 07.12.2000 р по 01.05. 2015 р. – завідуюча сектором, відділом,  лабораторією переробки птиці Технологічного інституту молока та м’яса УААН,  перейменованого в 2011 році в Інститут продовольчих ресурсів УААН.

– з 03.2017 року Усатенко Н.Ф. – викладач кафедри професійної освіти ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»

Суспільно-громадська діяльність. З 1990 р. по 1992 р. Ніна Федорівна була депутатом Дарницького р-ну Київської міської ради.

Коло наукових інтересів. За науковими/науково-технічними програмами УААН відділом термообладнання під керівництвом та за безпосередньої участі Усатенко Н.Ф. розроблено,  виготовлено та впроваджено на підприємствах м’ясо- та молокопереробної галузей, холодильниках, підприємствах фармацевтичної галузі СРСР  811  одиниць обладнання (камер охолодження, термоагрегатів, термокамер, кліматкамер, димогенераторів, льодогенераторів, варочних котлів, деревоподрібнювачів, сушарок тощо (за офіційними даними Донецького заводу «Продмаш»).

За науковими / науково-технічними програмами НААН підрозділом переробки птиці під керівництвом та за безпосередньої участі Усатенко Н.Ф. розроблено:

–  14 ефективних технологій з виробництва м’яса птиці та м’ясних продуктів, які впроваджені з наданням консалтингових послуг   на 133 підприємствах м’ясо – та птахопереробної галузі;

–  6 Державних стандартів України, 1 Технічний Регламент, в яких викладені вимоги до м’яса птиці та продуктів з нього.

– розроблена та затверджена  в установленому порядку «Методика виконання вимірювань масової частки кісткових включень в м’ясопродуктах гравіметричним методом» (Свідоцтво МВВ 081/12-0690-10 від 30.06.2010 року), якій немає аналогів у світі;

-розроблена та затверджена  в установленому порядку Методична рекомендація «Експресний  метод  оцінки  якості  м’ясопродуктів за показником активності води Аw », застосування якої запобігає фальсифікації м’ясопродукції і яка  впроваджена в Державних органах з контролю за якістю продуктів харчування та відповідних службах Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи України;

розроблено, затверджено  в установленому порядку та введено в дію з 07.2017 року ДСТУ 8377:2015 Методи визначення технологічно доданої вологи в м’ясі птиці. Технічні вимоги. Документ гармонізово з вимогами Регламенту Комісії (EC) № 543/2008, який встановлює детальні правила стосовно впровадження Директиви (EC) № 1234/2007 щодо торгівельних стандартів на м’ясо птиці.

Результати наукових робіт захищені 2-ма закритими Авторськими  свідоцтвами СРСР, 5-тю Патентами України і 9 Свідоцтвами про реєстрацію авторського права на твір та опубліковані в багаточисленних фахових виданнях, в т.ч. міжнародних, доповідалися на наукових конференціях в Україні та за її межами, періодично висвітлювалися на телебаченні.

Усатенко Н.Ф., як представник України, приймала участь  в розробці стандартів ЕЄК ООН з харчової безпечності, простежуваності та якості продуктів із м′яса птиці та яєць, які здійснювали під егідою Європейської економічної комісії Організації Об’єднаних Націй.

Наукове керівництво. Під керівництвом Усатенко Н.Ф. підготовлено 2  кандидати технічних наук.

Основні наукові праці.  Усатенко Н.Ф.– автор понад 70 фахових наукових та науково-публіцистичних праць.

Навчальні дисципліни: Товарознавство продовольчих продуктів,  теоретичні основи харчових технологій,  харчові технології,  технологічне обладнання підприємств харчової галузі, обладнання підприємств торгівлі, товарознавство продовольчих товарів,  управління якістю та безпечністю харчових продуктів.

За весь період трудової діяльності Усатенко Н.Ф. була нагороджена більш ніж 15-тю грамотами, подяками та двома медалями.

Перейти до вмісту