Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання» ввосьме об’єднав музейників, краєзнавців та істориків

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання» ввосьме об’єднав музейників, краєзнавців та істориків

16 жовтня 2019 року у стінах ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» за ініціативи університету, Національної спілки краєзнавців України, НІЕЗ «Переяслав» та ГО «Переяславський Скарб» вже ввосьме вшанували пам’ять Героя України, знаного музеєтворця Михайла Івановича Сікорського. Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання» у 2019 році мав традиційний формат та знову об’єднав істориків, краєзнавців, музейних працівників, активну місцеву громадськість, що опікується збереженням історичної пам’яті.

Як і щороку, його робота розпочалася піснею «Сіла птаха» та вже впізнаваними кадрами, які, однозначно, є унікальними та, по своєму, геніальними. Попри те, що Михайло Іванович не надто любив позувати перед камерами, видатному українському режисеру Миколі Мащенку таки вдалося здійснити майже неможливе – перед кінокамерою впіймати те трансцидентальна й невловиме, що називається душею. Відтепер, крізь віки та часи, відійшовши у вічність, Михайло Сікорський дивиться на нас, і благословляє на повсякденну працю на благо розвитку і збереження рідного краю та нашої Батьківщини.

 У цей осінній день актова зала вишу традиційно зібрала провідних вітчизняних науковців, громадських діячів, істориків, краєзнавців, всіх тих, кому не байдуже майбутнє нашої держави, її історія – всіх тих, кому вона по справжньому болить. Серед оголошених присутніх у цей день в залі було чимало минулорічних лауреатів Премії імені Михайла Івановича та безліч гостей, які вкотре завітали до сивочолого Переяслава чи не з більшості куточків нашої країни.

Із вітальними словами до учасників форуму звернулися ректор університету, Віктор Коцур, генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич, відомий громадсько-політичний діяч Микола Томенко, президент Всеукраїнського фонду «Журналістська ініціатива» Людмила Мех, секретар Національної спілки журналістів України Сергій Шевченко, біограф М.І. Сікорського, письменник Микола Махінчук, автор культурологічних проєктів Борис Войцехівський. Усі виступаючі зазначили, що з плином часу усе рельєфніше постає постать Михайла Івановича, і саме в ці жовтневі дні як ніколи відчувається, що він був і лишається феноменом свого часу – й досі до кінця не пізнаним, не розгаданим. Таким, який досі слугує великим імпульсом натхнення та наснаги для сотень тисяч вітчизняних музейників й працівників культури, своїх сучасників. Констатовано, що пам’ять про Михайла Івановича належно зберігається, примножується та підтримується переяславським вишем, музейниками, керівництвом та жителями міста й всіма причетними. Проте, було відмічено, що музейному заповіднику Переяслава, попри численні прохання й позицію численних авторитетних та поважних людей, ще й досі не присвоєно ім’я Михайла Івановича Сікорського – сподіваємося, до наступного Форуму ми матимемо втішні новини з цього приводу. Рухатися є куди!

Урочиста частина форуму була означена сьомим за ліком врученням Премії імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України, яке провів її голова Олександр Реєнт. Лауреатами почесної нагороди стали: директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, перший завідувач Меморіального музею Г.С. Сковороди НІЕЗ «Переяслав» Валентина Нікітіна та директор Івано-Франківського історико-меморіального музею Олекси Довбуша Юрій Срайчук. До слова, під час урочистої частини Форуму відбулося й нагородження лауреата Премії імені Дмитра Яворницького голови редакційної ради видавництва «Український літопис» Валерія Вишневського. Між іншим, саме цього дня десятку працівників ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» було вручено посвідки та нагрудні знаки нових членів Національної спілки краєзнавців України. Коштовними сувенірами для абсолютно усіх лауреатів, нагороджених та глядачів можна вважати музичні подарунки від молодих і неймовірно талановитих сковородинівських виконавиць, студенток Аліни Набухотної та Тетяни Демиденко, які своїми патріотичними піснями уособили усі найкращі слова та побажання, що цього дня були висловлені в кулуарах та емоції, що панували у душах усієї численної родини нашого університету.

Наукову складову заходу склали спільне засідання Правління Національної спілки краєзнавців України та Переслав-Хмельницького осередку НСКУ, а також круглий стіл «Краєзнавство Переяславщини: дослідження, проблеми, постаті». Зокрема, місцевими краєзнавцями було презентовано нові видання з історії Переяславщини, що з’явилися друком цьогоріч та анонсовано нові. З-поміж них: «Переяславський соціум на перехресті епох: люди, події, факти», «Короткий нарис історії Переяслава», «Нам Підсінне тепер тільки сниться…» Село у спогадах та документах», «Згадай шкільні роки…» До 50-річчя побудови нового приміщення Єрковецької школи» та ін. Найактивніших краєзнавців було відзначено грамотами та подяками Національної спілки краєзнавців України.

Врешті, протягом усього дня учасники та гості форуму мали нагоду відвідати мистецькі виставки та майстер-класи, підготовлені викладачами та співробітниками сковородинівського університету.

Організатори заходу дякують постійним інформаційним партнерам: Всеукраїнському благодійному фонду «Журналістська ініціатива» (президент Людмила Мех), тижневику «Культура та життя» (головний редактор Євген Букет), науковому часопису «Краєзнавство» (головний редактор Олександр Реєнт), ТРК «Альта» (директор Олег Ярмоленко), громадсько-політичній газеті «Вісник Переяславщини» (редактор Галина Карпенко) та усім, хто долучився до організації восьмих «Сікорських читань».

Тарас Нагайко, Максим Левченко

ФОТОГАЛЕРЕЯ

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Сергій Коваленко” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15487″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”ФОТОГРАФ” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання фотографій, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні фотографій з порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

Перейти до вмісту