Європейський тиждень сталої енергії у нашому місті та університеті

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Європейський тиждень сталої енергії у нашому місті та університеті

У цьому році місто Переяслав-Хмельницький активно долучилося до екологічних ініціатив у рамках Європейського тижня сталої енергії. Відтак, у вівторок, 4 червня 2019 року, відділ економіки Переяслав-Хмельницької міської ради, актив новоствореної молодіжної ради міста спільно зі студентами ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» провели флеш-акцію, метою якої є роз’яснювальна робота щодо шкідливості пластикових пакетів, нагальної потреби у сортуванні сміття у первинній ланці – приватних домогосподарствах, установах, підприємствах.

Волонтери, обмінюючи поліетиленові пакети на екологічні льняні торбинки, проводили роз’яснювальну роботу серед громадян міста, вказуючи на важливість розуміння персональної відповідальності кожного мешканця міста у справі глобального екологічного руху. Для містян проведення такої акції було не вдивовижу, адже більшість з них із розумінням відносяться до цієї корисної ініціативи, бо у силу звички чи, можливо, не надто широкої активності кампанії самі постійно користуються пластиковими пакетами. Та роззирнувшись навколо, дивлячись на велику кількість пластикового сміття, кожен з нас розуміє важливість відповідального ставлення до навколишнього середовища ще вчора.

Крім того в університеті було проведено круглий стіл для студентів, що які готуються до проходження практики в урочищі Бучак. Серед іншого до порядку денного було включено питання щодо використання паперового пакування, багаторазових торбинок, збору та подальшої утилізації сміття.

Відомо, що вже найближчим часом наше місто також має на меті долучитися до ініціативи численних громад України, щодо заборони використання поліетиленових пакетів, штучних квітів та запровадити роздільне збирання сміття.

Варто зазначити, що під час брифінгу, який відбувся перед проведенням акції, головний спеціаліст відділу економіки та зовнішніх зв’язків управління економіки виконкому Переяслав-Хмельницької міської ради Ірина Мацаєнко поділилася ідеєю проведення серії подібних заходів, провела динамічну презентацію, що і стало потужним поштовхом для молодіжного активу міста.

Пластикові пакети, якими ми звикли користуватися в супермаркетах, зазвичай, виготовлені з поліетилену. Поліетиленові пакети (ПЕ-пакети) з’явилися в середині 50-х років в Америці та відразу ж завоювали величезну популярність. Коли пластик увійшов в наше повсякденне життя – це здавалося революцією – зручно, практично та дешево. Однак, весь світ вже усвідомив, якої шкоди це завдає екології планети. У навколишньому середовищі викинуті пакети зберігаються тривалий час і не піддаються біологічному розкладанню. Таким чином, вони утворюють стійке забруднення.

4 трильйони пакетів у рік використовується в світі – вони вбивають 1 млн. птахів; 100 тисяч морських ссавців і незліченну кількість риб. 6 млн. 300 тис. тонн сміття, більшу частину якого становить пластик, щорічно скидається у Світовий океан. Капітан Чарльз Мур, який бере участь в морських подорожах Морський дослідницької організації «Альгаліта» (AMRF), прийшов до висновку, що четверта частина водної поверхні покрита пливучим пластиковим сміттям.

Прес-служба соціально-гуманітарного відділу університету

Перейти до вмісту