Ректорат від 25.03.2019: про докторів філософії, підготовку до олімпіади та конкурсу, розширення представництва університету у мережі та облік відвідування студентами занять та їх успішність

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректорат від 25.03.2019: про докторів філософії, підготовку до олімпіади та конкурсу, розширення представництва університету у мережі та облік відвідування студентами занять та їх успішність

У понеділок, 25 березня 2019 року о 10:00 в залі засідань ректорату (№ 106) відбулося чергове засідання ректорату. На порядок денний було винесено питання порядку проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії, стан підготовки до проведення ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з «Географії», напрями розширення представництва університету в інформаційному просторі, стан обліку успішності та відвідування студентів денної форми навчання та інші нагальні питання діяльності нашого закладу вищої освіти.

На початку засідання ректор університету, академік Віктор Коцур вручив довгоочікувані посвідчення «професора» та «доцента» доктору педагогічних наук, доценту (нині професору) кафедри менеджменту освіти та практичної психології Володимиру Степашку  та кандидату філологічних наук, старшому викладачу (нині доценту) кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Марії Пангеловій, які, нагадаємо, здобули ці вчені звання в ході засідання Вченої ради університету, що відбулося 28 січня 2019 року.

         Крім того, Віктор Петрович виконав приємну місію – передав кандидату педагогічних наук, професору, завідувачу кафедри географії, екології і методики навчання Борису Чернову почесний диплом переможця другого Всеукраїнського фестивалю «Читач року – 2018», який проводився Науковою бібліотекою ім. Михайла Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Борис Олексійович став одним із 65 представників закладів вищої освіти України, що отримали цю високу нагороду. У слові вдячності професор зазначив, що вважає перебільшеною фразу про те, що в час розвитку інформаційних технологій послуги традиційних бібліотек та друковані видання відходять на другий план. Попри те, що у особистій домашній бібліотеці подружжя Чернових нині налічується близько 4000 книг, на запевнення Бориса Чернова, їх все рівно замало для активної наукової діяльності, адже у публічному просторі друкованої літератури постійно з’являється щось нове. Борис Олексійович навів цьому багато прикладів із особистої наукової діяльності та своїх праць, більшість з яких, на його думку, не були б можливими без бібліотеки нашого університету, так і інших бібліотек, послугами яких регулярно користується поважний професор.

Після слів вітань та вручення відзнак, присутні перейшли до обговорення порядку денного. Про порядок проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії розповіла завідувач відділу аспірантури та докторантури університету Антоніна Розсоха, закцентувавши увагу присутніх на Постанові Кабінету Міністрів №167 від 06 березня 2019 р. «Про проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії», і наголосивши на її основних і важливих для науковців сковородинівської альма-матер моментах: значеннях термінів і дефініцій, порядку утворення спеціалізованих вчених рад та алгоритмів їх дій, вимог до рівня наукової кваліфікації здобувачів, скасування рішень рад та розгляду апеляцій.

Відтак, зазначений Порядок регулює питання присудження ступеня доктора філософії разовими спеціалізованими вченими радами закладів вищої освіти та наукових установ, встановлення вимог до рівня наукової кваліфікації осіб, які здобувають ступінь доктора філософії, утворення зазначених рад та скасування їх рішень. Передбачено, що спеціалізована вчена рада утворюється МОН у складі голови та чотирьох членів ради — двох рецензентів і двох опонентів з правом прийняття до розгляду та проведення разового захисту дисертації особи, яка здобуває ступінь доктора філософії, з метою присудження їй зазначеного ступеня. Здобувачі, яким присуджено відповідно до затвердженого Порядку ступінь доктора філософії, одержать дипломи доктора філософії державного зразка.

У разі виявлення порушення спеціалізованою вченою радою вимог затвердженого Порядку МОН скасовує рішення ради про присудження ступеня доктора філософії. Виявлення МОН академічного плагіату у захищеній дисертації є підставою для позбавлення на два роки наукового керівника права участі у підготовці здобувачів, позбавлення голови та членів ради на два роки права участі в атестації здобувачів.

Передбачається, що експеримент триватиме до 31 грудня 2020 року. Також він припиняється у разі затвердження в установленому Законом України «Про вищу освіту» порядку присудження наукових ступенів спеціалізованими вченими радами закладів вищої освіти (наукових установ) та набрання ним чинності.

Про стан підготовки до проведення ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з «Географії» (що відбудеться на базі нашого закладу вищої освіти 16-17 квітня 2019 року – прим. авт) доповіла заступник декана природничо-технологічного факультету з навчальної роботи (сп. «Біологія», «Географія»), кандидат історичних наук, доцент Катерина Ковальська. Катерина Володимирівна повідомила, що реєстрація на конкурс добігає кінця, а станом на сьогодні на нього подано 60 робіт від учасників, що представлятимуть 26 вітчизняних закладів вищої освіти.

Керівник відділу освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності університету Оксана Луцик, у ході розгляду третього питання порядку денного, ознайомила присутніх із напрямами розширення представництва університету в інформаційному просторі. Оксана Олександрівна відзначила, що нині колектив відділу невпинно працює над оновленням сайту університету та його факультетів і кафедр, які нещодавно переїхали на новий хостинг, отримали власну amp-версію, нові логотипи та вже активно впроваджують їх у повсякденний вжиток, брендуючи власну інформаційну продукцію (в т.ч. профорієнтаційну – прим. авт), документи, свої представництва у соціальних мережах.

На стадії прикінцевого наповнення знаходяться сайти приймальної комісії, відділу міжнародних зв’язків, проекту «MoPED» та профспілкового комітету нашого закладу – вже незабаром їх буде презентовано та повноцінно введено в роботу. Оксана Луцик поділилась новаціями, які віднедавна було введено на головному сайті університету: «Календарем подій» що інтегрується з Google-календарем та висвітлює хронологію всіх подій, що відбуваються в нашому виші та місті Переяславі-Хмельницькому, а також онлайн-чатом, що, віднедавна, спростив взаємокомунікацію відвідувачів сайту з представниками сковородинівської альма-матер, та дозволяє в рази швидше вирішувати питання, з якими звертаються численні відвідувачі інтернет-представництва університету (щоденна середня відвідуваність сайту – більше півтисячі унікальних користувачів – прим. авт).

Крім цього, віднедавна, Відділом, спільно з Приймальною комісією університету, було введено в дію гарячу телефонну лінію, що  складається з номерів трьох основних вітчизняних мобільних операторів, на яку віднедавна активно звертаються абітурієнти та їх батьки, отримуючи у відповідь на свої питання детальну та вичерпну інформацію і контакти. Керівник відділу представила макет флаєру університету, євро-флаєру для вступників, та флаєрів факультетів, які вже підготовлені та незабаром буде видруковані.

 Також активно проводяться профорієнтаційні заходи університету, зокрема на минулому тижні фахівці відділу освітнього менеджменту та профорієнтаційної діяльності університету Андрій Вовкодав, Максим Левченко і Юлія Кикоть взяли участь у «Ярмарку професій», що відбувався у міському Центрі зайнятості, в ході якого провели профорієнтаційні заходи серед учнів семи закладів середньої освіти, що прибули на зустріч зі шкіл міста Переяслава-Хмельницького та району.

Керівництво університету та члени ректорату позитивно оцінили роботу створеного в минулому календарному році відділу, відмітивши невпинний ріст інформаційних ресурсів університету та їх високий рівень порівняно з тим, як вони виглядали та які функції мали ще рік тому. На спільну думку, особливо актуальним нині постає питання забезпечення, в найближчий час, нашого навчального закладу високим рівнем інтернет-покриття, яке нині не відповідає вимогам та викликам, які ставить час.

Про стан обліку успішності та відвідування студентами денної форми навчання занять йшлося у доповіді провідного фахівця Центру забезпечення якості освіти Анатолія Лохи. Анатолій Анатолійович відмітив, що, в загальному студенти І-ІІІ курсів університету відвідують заняття дещо краще ніж студенти старших курсів, які, в більшості випадків, вимушені поєднувати навчання з роботою. Відвідування студентами занять та їх успішність знаходиться на достатньому, для повноцінної роботи академічних груп, рівні.

У блоці обговорення питань «Різне» присутні розглянули поточні питання роботи нашого навчального закладу та ознайомились із анонсами подій університету на найближчі кілька тижнів.

Максим Левченко

        

 

Перейти до вмісту