І Всеукраїнський науково-практичний фестиваль психології та психотерапії об’єднав молодих психологів з різних куточків України

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > І Всеукраїнський науково-практичний фестиваль психології та психотерапії об’єднав молодих психологів з різних куточків України

Сьогодні досить популярно і, навіть, престижно стало звертатися до психотерапевтів та психологів. Відвідування психотерапевтичних сеансів змінює свій статус не тільки кількісно, але й якісно. Професія психолога нині  є дуже популярною та потрібною.

15 листопада 2018 року в ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» відбувся І Всеукраїнський науково-практичний фестиваль психології та психотерапії  «Сучасна психотерапія».

Організаторами фестивалю виступили педагогічний факультет нашого навчального закладу, кафедра менеджменту освіти і практичної психології, навчально-наукова лабораторія арт-терапії та інноваційних технологій психологічного консультування.

Метою фестивалю є знайомство з різними напрямками сучасної психотерапії, що представлені в Україні ґрунтовними школами з освітніми стандартами Європейської Асоціації психотерапії.

У фестивалі взяли участь фахівці, орієнтовані на розвиток інноваційних технологій у психології та психотерапії, студенти, які прагнуть до розвитку своїх особистих і професійних якостей, до освоєння нових технологій і психологічних практик, усі, кого цікавить розвиток свого психологічного та духовного потенціалу і хто прагне до самопізнання і творчої реалізації.

Програма фестивалю була достатньо насиченою, адже передбачала ряд майстер-класів, які проводили кваліфіковані спеціалісти, представники секцій Української спілки психотерапевтів, зокрема, Київської філії.

Для учасників фестивалю була можливість познайомитися з різними напрямами сучасної психології та психотерапії, взяти участь у майстер-класах, опрацювати свої проблеми, отримати новий імпульс до подальшого розвитку, подивитися на роботу різних тренерів, показати себе й отримати нові знання, встановити ділові та дружні контакти.

Учасники мали змогу відвідати наступні майстер-класи:

Позитивна психотерапія («Граючи формуємо здоров’я»). Цей майстер-клас проводила тренер Позитивної психотерапії, член реєстру психотерапевтів УСП, член Всесвітньої Асоціації Позитивних психотерапевтів, член реєстру психотерапевтів ЄАП, керівник «Центр розвитку особистості POSITUM»,  Світлана Отенко.

На ньому була представлена ​​«Гра «Психосоматика». Психотерапевтична гра дозволяє вступити в контакт зі своїми власними бажаннями і ресурсами. І в легкій ігровій формі вивчити симптом, його можливі причини і шляхи вирішення даної проблеми. Процес гри заснований на власних проекціях учасника, тобто він завжди унікальний і суто індивідуальний.

Ще одним цікавим майстер-класом стала  Психотерапія співзалежності («Психологічний супровід сімей залежних (технології індивідуальної та групової роботи з спів залежністю»).  На майстер-класі були розглянуті методи психологічного супроводу сім’ї в кризових ситуаціях: консультування, терапія, психоаналітичне інтерв’ю. Також здійснили аналіз ситуацій взаємовідносин з членами всієї сім’ї. Тренером цього майстер-класу була Наталія Володарська – гешталь-терапевт, супервізор, ведуча груп, кандидат психологічних наук.

На фестивалі були представлені також майстер-класи по психодрамі та символдрамі, а саме: «Психодрама (монодрама) в індивідуальній психотерапії з дітьми» (тренер Марія Калашник, реєстровий психодраматерапевт УСП, засновник та керівник клубу розвитку особистості). Працює з дітьми, підлітками та дорослими, а також «Психодрама і психокомедія (або епістемологія в ролях)», на якому за допомогою технік психодрами досліджували сценарії життєвих п’єс учасників. Ведуча батьківських  груп особливих дітей Оксана Бєлова-Орловська, психодраматерапевт, ТДТ терапевт, навчальний тренер міжнародної професійної програми по танцювально-рухової терапії, член УСП.

Також учасники мали змогу взяти участь у майстер-класі «Кататимно-імагінативна психотерапія (символдрама) – робота з образами та символами». В ході майстер-класу було представлено опис і методологію психодинамічного методу, основаного на роботі зі «сновидіннями наяву».

Ведучі майстер-класу: Ірина Діброва – акредитований психотерапевт по методу гештальт і символ драма, член УСП, Вікторія Киселевська – психолог-консультант з використанням методу символ драма, член УСП.

Особливої уваги також заслуговують майстер-класи: «Тренінг психоаналітичних навичок. Глибинне бачення простих речей», де тренером виступила Лариса Єнько, реєстровий психотерапевт УСП, навчаючий тренер з групового аналізу та інд. психоаналітичної психотерапії, клінічний психолог.

«Комунікативна модель «Чотири вуха», або як краще розуміти один одного та запобігати зайвим конфліктам» – Тетяна Тулупчук, психолог, реєстровий психотерапевт УСП, навчаючий ко-терапевт УСП, голова Секції центрованої на особистості психотерапії Київського філіалу УСП.

«Знайомство з Емоційним Моделюванням. Робота з клієнтом» Володимир Миколенко – автор психотерапевтичної теорії, методу та навчальної програми з Емоційного Моделювання; сімейний психотерапевт, тренер, голова секції системної сімейної психотерапії Київського осередку Української спілки психотерапевтів, фахівець з профілактики домашнього насильства, магістр медичної психології, засновник і керівник Школи Емоційного Моделювання.

Під час відвідування майстер-класів учасники скористалися можливістю оволодіти практичними уміннями та навичками свідомого ставлення до себе, свого життя, стосунків з іншими, професійного росту та самореалізації, а також отримати орієнтири успішного життя, з опорою на свої сили, ресурси та можливості світу довкола.

Усіх учасників було нагороджено  сертифікатами Фестивалю та заохочувальними подарунками. Цікавим та змістовним було спілкування у колі однодумців дорослих та учнів, яких об’єднав Фестиваль психології. День був настільки насичений подіями, що час пройшов просто не помітно.

Незабутні враження, емоції та сподівання на нову зустріч учасники Фестивалю закарбували спільним фото.

Ольга Науменко, Галина Зінченко

[vcfastgallery columns=”4″ fg_type=”magnific-popup” size=”fg-masonry” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” fg_smartphone_l_columns=”2″ fg_tablet_p_columns=”2″ fg_tablet_l_columns=”3″ fg_desktop_medium_columns=”4″ fg_desktop_small_columns=”2″ images=”12116,12122,12118,12119,12120,12121,12114,12113,12112,12111,12110,12109,12108,12107,12115,12117″]
Перейти до вмісту