Стартував науково-просвітницький проект «Краєзнавчі зустрічі»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Стартував науково-просвітницький проект «Краєзнавчі зустрічі»

18 жовтня 2018 року у межах початку науково-просвітницького проекту «Краєзнавчі зустрічі» відбувся круглий стіл, приурочений до дня народження Петра Панфиловича Дремлюги.

Наш земляк, уродженець с. Дем’янці Переяславського повіту, народився 18 жовтня 1899 р. та прожив тривале життя, упродовж якого залишався патріотом рідної землі. Учасник бою під Крутами у січні 1918 р., освітянин, художник – товаришував з багатьма відомими людьми, зокрема В. Заболотним. Тривалий час викладав у Переяслав-Хмельницькому педагогічному училищі. Помер у 1992 р., похований на Ярмарковому кладовищі нашого міста. Ініціатором проведення заходу виступив наково-дослідний відділ історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав». Організаційно це зібрання, приурочене пам’яті П. Дремлюги підтримало наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди». Слухачами круглого столу були студенти-краєзнавці історичного факультету, колектив університетської бібліотеки, викладачі, а також вчителі та учні КЗКОР «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот». Зібрання відбулося у конференц-залі імені Василя Сухомлинського, де у переддень, у межах VII Всеукраїнського історико-культурологічного форуму «Сікорські читання», було розгорнуто виставку творчих робіт під назвою «Барвосвіт Петра Дремлюги».

На початку роботи круглого столу його модератором завідувачем науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» Тарасом Нагайком для присутніх було озвучено інформацію щодо старту науково-просвітницького проекту зазначеного відділу – «Краєзнавчі зустрічі». За задумом організаторів основна увага має зосередитись на важливих історичних подіях, постатях, об’єктах культурно-історичної спадщини, що мають безпосередній зв’язок з Переяславщиною. Проект має на меті популяризацію історичного минулого краю поміж широким загалом, що сприятиме відновленню історичної пам’яті та вихованню патріотизму. Відповідною цільовою аудиторію «Краєзнавчих зустрічей» є краєзнавці, освітяни, викладачі, вчителі, учні, студенти, працівники культурних установ, мешканці міста та району, що цікавляться минулим. Проект реалізується на принципах наукової об’єктивності та публічності у форматі лекторіїв, круглих столів, обговорень та презентацій. Реалізація мети та завдань проекту передбачає співпрацю з адміністраціями наукових, навчально-освітніх та культурних закладів, що здійснюється на основі обопільної зацікавленості сторін та передбачає укладання відповідних договорів. Окрім наукових, навчально-освітніх та культурних закладів міста та району, проект може відбуватися на публічних громадських майданчиках.

Під час першого зібрання науково-просвітницького проекту «Краєзнавчі зустрічі» у межах роботи круглого столу до присутніх з доповіддю про постать Петра Панфиловича Дремлюги звернувся, краєзнавець член Національної спілки письменників України, почесний громадянин Переяслава-Хмельницького Олег Коломієць, який особисто знав цю людину. Зокрема він і передав для експонування його художні твори. З-поміж виступаючих слово мала старший науковий співробітник науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» Наталія Ревега, що доповіла присутнім про організацію виставки авторських мистецьких робіт П. Дремлюги. Своїми враженнями про цей захід з присутніми поділилася ліцеїстка КЗКОР «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот», учениця 9-го класу Чепурна Анна, яка виконує наукову роботу у секції «Історичне краєзнавство», присвячену зазначеній постаті.

Робота круглого столу продемонструвала жваве зацікавлення присутніх питаннями місцевої історії, зокрема постатями культурних діячів Переяславщини. Сподіваємося, що започатковане починання у зазначеному форматі матиме продовження у інших ініціативах, а «Краєзнавчі зустрічі» стануть традиційним зібранням, що об’єднають небайдужих людей задля вивчення історії нашого краю та збереження історичної пам’яті.

Колектив науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» висловлює щиру подяку за організаційне сприяння у роботі перших «Краєзнавчих зустрічей» голові наукового товариства університету Окані Луцик, та директору вузівської бібліотеки Ользі Шкирі й студентському загалу за постійне активне долучення до краєзнавчих ініціатив.

Тарас Нагайко

завідувач науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав»,
кандидат історичних наук

 

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” fgm_image_lightbox_size=”full” images=”10444,10449,10448,10439,10447,10446,10445,10442,10441,10440,10438,10437,10436,10435,10434,10433,10432,10431,10430,10429,10428,10426,10425,10424,10423,10422,10443″]
Перейти до вмісту