Відбувся Всеукраїнський науково-методичний семінар-практикум «Формування моральної Я-концепції особистості дошкільника: діагностично-розвивальний контент»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Відбувся Всеукраїнський науково-методичний семінар-практикум «Формування моральної Я-концепції особистості дошкільника: діагностично-розвивальний контент»

Як виховувати морально-орієнтовану дитину з дошкільного віку» – за таким тематичним спрямуванням 27 квітня 2018 року на базі закладу дошкільної освіти № 3 «Смородинка» м. Лубен Полтавської області на виконання Закону України «Про вищу освіту» № 1556-VII від 01.07.2014 р. (ст. 30 щодо створення експериментальних майданчиків) та відповідно до наказу № 24 від 14.02.2018 нашого університету в рамках положень угоди про співпрацю щодо реалізації програми дослідно-експериментальної роботи з теми «Я-моральний: особистість дошкільника у сучасному світі» (науковий керівник – Любов Лохвицька, кандидат педагогічних наук, доцент, професор кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти, заступник декана факультету педагогіки і психології з наукової роботи ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди») відбувся Всеукраїнський науково-методичний семінар-практикум «Формування моральної Я-концепції особистості дошкільника: діагностично-розвивальний контент». Учасники зазначеного наукового зібрання, а ними були управлінці дошкільної освіти регіону, науковці кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти нашого університету (в режимі online-включення), практичні працівники закладів дошкільної освіти (завідувачі, методисти, психологи) як м. Лубни, так і інших областей України, зокрема, делегація закладу дошкільної освіти № 7 «Берізка» м. Переяслава-Хмельницького Київської обл. на чолі із директором Світланою Мазійчук та закладу дошкільної освіти дитячий садок) спеціального типу № 29 «Ластівка» м. Черкаси на чолі з директором Лілією Єрмоленко. Зазначені заклади уклали угоди про співпрацю з нашим університетом та успішно обмінюються досвідом з питань морального виховання дошкільників між колективно.

Усіх присутніх гостинно зустріла господиня закладу – директорка Тетяна Шимченко, яка є випускницею факультету педагогіки і психології, спеціальність «Дошкільна освіта». З вітальними словами до присутніх звернулися Мирослав Костенко – начальник управління освіти м. Лубен Полтавської обл. та Олена Чижова – головний спеціаліст управління освіти м. Лубен Полтавської області.

Під час роботи семінару присутні переглянули чотири заняття з дітьми закладу дошкільної освіти № 3 «Смородинка» м. Лубни Полтавської обл.: «Цілюща квітка для бабусі» (2-га молодша група) вихователь Юлія Донченко; «Добрі наміри побачиш серцем» (середня група), вихователь Валентина Кулинич; театралізована вистава «Пригоди зайчика Вуханчика» (старша і 1-ша молодша група) вихователі Оксана Радченко і Катерина Большега. Педагогічної родзинкою був фрагмент засідання «круглого столу» з батьками «Значення гармонійних взаємостосунків трьох поколінь у вихованні особистості» під орудою практичного психолога Юлії Онуфрієвої.

У блоці теоретико-методичного модуля семінару «Діагностично-розвивальний контент у формуванні моральної Я-концепції особистості дошкільника» була заслухана доповідь вихователя-методиста закладу дошкільної освіти № 3 «Смородинка» м. Лубни Полтавської області Алли Мягких «Змістове наповнення морального виховання дітей дошкільного віку». З доповіддю «Моральне зростання особистості дошкільника в контексті застосування комплексу діагностично-розвивальних методик» виступила і Любов Лохвицька – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти, науковий керівник дослідно-експериментальної роботи з теми «Я-моральний: особистість дошкільника у сучасному світі», яка у своєму виступі доречно репрезентувала флаєра про ті спеціальності, які є на факультеті, у рамках проведення профорієнтаційної роботи.

Учасникам семінару були запропоновані матеріали з досвіду роботи «Про впровадження технології морального виховання дітей дошкільного віку у рамках дослідно-експериментальної роботи регіонального рівня з теми “Становлення основ моральної вихованості у дітей дошкільного віку в умовах освітніх трансформаційних процесів сьогодення”» у виступі Оксани Михайленко – вихователя-методиста закладу дошкільної освіти № 7 «Берізка» м. Переяслава-Хмельницького Київської обл. та «Інтеграція морального виховання в освітній роботі» у виступі Лілії Єрмоленко – директора закладу дошкільної освіти (дитячий садок) спеціального типу № 29 «Ластівка» м. Черкаси.

Загалом на семінарі відбувся конструктивний діалог між науковцями і практиками в аспекті реалізації завдань морального виховання дітей дошкільного віку та були окреслені перспективи подальшої спільної діяльності.

Ольга Науменко

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” images=”4605,4604,4602″]
Перейти до вмісту