Ректорат від 07.06.21: міжнародна проєктна діяльність, плани щодо контингенту, стан оплати за освітні послуги та плани на червень

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректорат від 07.06.21: міжнародна проєктна діяльність, плани щодо контингенту, стан оплати за освітні послуги та плани на червень

У понеділок, 7 червня 2021 року о 11:00, в конференц-залі імені Василя Сухомлинського у очному форматі відбулося засідання ректорату університету. У ході першого літнього засідання обговорювали міжнародну проєктну діяльність університету, проєктні показники контингенту здобувачів на 2021/2022 н.р. у розрізі випуску та прогнозованого прийому й профорієнтаційної роботи, а також стан оплати за надані освітні послуги та режим роботи університету у червні 2021 року.

На початку зібрання доктор історичних наук, професор, академік, ректор університету Віктор Коцур традиційно привітав з нагоди ювілеїв колег, які відзначили їх напередодні його проведення – завідувачку кафедри географії, екології і методики навчання факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій, кандидата географічних наук, доцента Людмилу Воловик та завідувачку кафедри педагогіки, теорії і методики початкової освіти факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва, кандидата педагогічних наук, доцента Валентину Васенко. Після теплих вітальних слів на адресу Людмили Михайлівни та Валентини Василівни перейшли до обговорення безпосередніх питань порядку денного.

Міжнародну проєктну діяльність університету підсумовувала кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з міжнародних зв’язків та проектної діяльності Оксана Ковтун. Було зазначено, що наш заклад вищої освіти спільно з Ізмаїльським державним гуманітарним університетом вдруге отримав фінансування від Британської ради за програмою «САМ Україна». Відтак, 30 студентів двох університетів наступного навчального семестру зможуть протягом цілого місяця навчатися в партнерському закладі вищої освіти й, таким чином, отримати нові знання й навички в обраній освітній сфері, а також познайомитися з іншими підходами до провадження освітнього процесу.

Відомо, що з боку нашого університету до участі долучилися два факультети – факультет педагогічної освіти, менеджменту та мистецтва (спеціальності 013 «Початкова освіта», 053 «Психологія» та 014 Середня освіта (Образотворче мистецтво) та факультет української та іноземної філології (спеціальність 014 Середня освіта (Українська мова та література)).

Крім того, Оксана Анатоліївна повідомила, що цього року було подано дві заявки на участь у програмі Erasmus+ Жан Моне – від кафедри педагогіки, теорії і методики початкової освіти факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва й спільна заявка від кафедри політології та кафедри публічного управління та адміністрування факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій. Проректорка закликала решту структурних підрозділів долучатися до розробки проєктних заявок та висловила сподівання на те, що протягом наступного періоду подачі таких заявок їх стане значно більше. Поза тим, вона наголосила на можливості навчання за програмою подвійного диплому та важливості таких програм для профорієнтаційної діяльності університету.

Як підсумок, фахівець відділу міжнародних зв’язків Тетяна Лялька презентувала роботу сайту підрозділу та розповіла про те, як координується робота відділу та структурних підрозділів університету. Було анонсовано й початок навчальних тренінгів розроблених відділом міжнародних зв’язків за темою «Міжнародні проєкти: написання,  аплікування, управління та звітність». У відділі зазначають, що долучитися до них зможе кожен охочий сковородинівець. Зареєструватися на тренінги можна до 12 червня 2021 року тут.

«Нам потрібно подолати уяву про те, що хтось підготує та запропонує якийсь певний проєкт замість нас. Треба шляхом помилок і недосконалості власноруч ставати творцями цих проєктів. Західна практика побудована на наступництві, яке веде до позитивних результатів. Я подивований тим, що багато структурних підрозділів не відгукнулися на багато чудових проєктів – хоч вони безпосередньо стосувалися тем, до яких ми неабияк дотичні. Давайте структурувати свою міжнародну діяльність, по нагоді кооперуватися – нам є куди рухатися і що здобувати. Закликаю до активізації цього напрямку діяльності – він на часі, у багатьох аспектах» – резюмував цей виступ ректор університету.

Про проєктні показники контингенту здобувачів на 2021/2022 навчальний рік, випуск, прогнозований прийом та профорієнтаційну роботу коротко проінформували декани факультетів. Насамперед, при підготовці цієї інформації, структурні підрозділи промоніторили контингент випускників-бакалаврів денної та заочної форми на рахунок того, чи планують ті лишатися на навчання в магістратурі, або вступати кудись, в межах університету, перехресно. І хоч прогнози маневрують від песимістичних до оптимістичних, проте, загалом, усе йде за планом. Випускові кафедри активно працюють з партнерськими закладами – насамперед коледжами, випускники яких не зрідка зважують продовжити навчання в нашому університеті. Нині кафедри та відділ аспірантури та докторантури Університету Григорія Сковороди в Переяславі активно проводять Дні відкритих дверей у он-лайн форматі, анкетування та цікаві інформаційні кампанії у соціальних мережах, або ж безпосередньо здійснюють профорієнтаційні візити у партнерські освітні заклади з метою рекрутування абітурієнтів. Факультет фізичної культури, спорту і здоров’я говорить і про те, що у профорієнтації їм активно допомагає проведення, на базі університету чи в місті, різних спортивних змагань, до яких цей структурний підрозділ долучається у якості співорганізатора.

Здебільшого прогнози поки що й справді лишаються мінливими, адже у дискурсі часу є місце для певного скорочення місць державного замовлення, а збільшені на кілька тисяч гривень контрактні зобов’язання, на прикрість, зможуть осилити не всі потенційні студенти. Існує й відсоток випускників, які взагалі не планують продовжувати навчання чи психологічно не впевнені в успішності складання вступних іспитів – ЄВІ та ЄФВВ. Проте усі декани сподіваються, що у вересні ми все ж отримаємо оптимістичний фінал вступної кампанії, і обійдеться не лише без великої втрати контингенту, а й відбудеться його невелике нарощення. Намагатиметься сприяти цьому і поява нових спеціальностей в магістратурі, й вищезгадана в тексті перспектива введення подвійних дипломів.

Про стан оплати за надані освітні послуги доповідали декани факультетів. Загалом, попри великий відсоток надходження коштів, чи не на кожному з факультетів лишається чимала кількість тих здобувачів, які, з різних причин, і досі мають борги перед університетом. Переважна більшість боржників знаходиться на зв’язку зі своїми деканатами й обіцяє погасити їх до 10 червня – реченця оплати за надання освітніх послуг.

Ми наполегливо рекомендуємо усім, хто таки заборгував, якнайскоріше акумулювати свої ресурси та позбутися невиконаних контрактних зобов’язань перед університетом. Бо у іншому випадку завершення навчального року вдасться вам не таким «радісним», як для більшості сковородинівців.

Про режим роботи університету у червні 2021 року доповів кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник. Відповідно до кодексів та законів про працю відомо, що якщо святковий або неробочий день збігається з вихідним, то він переноситься на наступний, після свята, день. Відтак, вихідний (Трійця) у неділю 20 червня у 2021 році буде перенесено на понеділок, 21 червня. 28 червня – День Конституції України цьогоріч припадає на понеділок, а відтак цей день теж буде вихідним.  Себто, у червні ми матимемо два подовжені вікенди – 19-21 червня та 25-28 червня 2021 року.

У блоці обговорень «Різне» певні робочі оголошення виголосив керівник навчального відділу, кандидат педагогічних наук, доцент Анатолій Брехунець, а керівниця відділу кадрів університету Людмила Погребна нагадала про те, що в університеті добігає конкурс на заміщення посад науково-педагогічних працівників, а відтак усі хто забарився й досі не зголосився до участі в ньому мають на це лічені дні.

Поза тим, вітаємо вас з календарним та погодним настанням літа! Зичимо гарного настрою, різнокольорових подій, сонячного одягу. Насолоджуйтеся цією прекрасною порою, і якнайскоріше позбувайтеся робочих клопотів аби з чистою совістю увійти до сезону відпусток. Нехай саме ваше літо буде сповнене яскравих, приємних і чудесних емоцій!

Перейти до вмісту