«Дивіться ширше на те, що вас оточує»: Андрій Длігач розповів про зміни у світі в найближчому майбутньому

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Дивіться ширше на те, що вас оточує»: Андрій Длігач розповів про зміни у світі в найближчому майбутньому

За вікном початок травня, проте теплого хорошого настрою у повітрі зовсім не відчувається – здається, весна цьогоріч підвела. Тож нам не залишається нічого іншого, крім як піднімати собі настрій пізнавальними розмовами та цікавими зустрічами, хоч і у дистанційному форматі, за сотні кілометрів одне від одного. На щастя, чи не кожного тижня цієї холодної весни Відділ PR-технологій та зв’язків з громадськістю спільно із Науковим товариством студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету проводять онлайн-зустрічі у рамках «Платформи можливостей», тож сумувати сковородинівцям не доводиться.

Зокрема, у вівторок, 20 квітня 2021 року, на зв’язок зі сковородинівцями вийшов доктор економічних наук, Генеральний директор групи компаній «Advanter Group», експерт зі стратегічного менеджменту, футурології, брендингу, реорганізації бізнесу, стратегічного маркетингу та маркетингових досліджень, викладач Kyiv School of Economics та дуже фаховий і цікавий співрозмовник Андрій Длігач.

Хоч на зустріч і було відведено близько години, завсідники зустрічей, видається, таки встигли обговорити зміни у світі, які чекають нас у найближчому майбутньому. У ході цікавої лекції, серед іншого, спікером було звернуто увагу на особливості 2021 року, економічні та соціальні умови та тенденції, які нині постали перед Україною та світом, та багато іншого. На youtube-каналі Університету вже з’явився повний відеозапис цієї зустріч – рекомендуємо вам його переглянути. А із найцікавішими тезами спікера ви зможете ознайомитися у цій статті.

Про усталені шаблони

«Під час переходу у новий світ нас постійно щось обмежує. Є якісь усталені шаблони, які вимагають від нас слідувати їм. Наприклад, фінансово-економічна модель у світі чи такі поняття як «держава», «сім’я». Все це, з одного боку, є результатом тисячолітніх еволюційних і, іноді, революційних зрушень в людстві, а з іншого боку – це шаблон, який ми приймаємо як обов’язковий, як даність. Але хто сказав, що ми маємо жити саме в світі, поділеному на держави? Чому сім’я – це утворення з двох людей? А чому не з трьох? Чому до неї не може бути долучений штучний інтелект? І чи взагалі потрібне таке утворення, чи воно має бути як, наприклад, дружба? Фактично, жодне з тих понять, до яких ми звикли, не є сталим, бо будь-яке поняття – це просто домовленість між людьми про те, як називати якесь явище чи предмет.»

Людство програло штучному інтелекту?

«Ми, люди, програли конкуренцію в продуктивності алгоритмам. Ми програли роботам і штучному інтелекту. Нам вже не треба працювати заради того, щоб виживати – достатньо правильно доручити необхідні дії алгоритмам і перейти в простір задоволення. Виникає питання «А що ж буде завданням людини в новому світі?». На нього ми маємо відповісти протягом найближчих п’яти років. Я розглядаю це як можливість. Деякі мої колеги-футурологи розглядають це як виклик. Хтось вважає, що ми маємо обмежити штучний інтелект – я вважаю, що це неможливо. Хтось вважає, що людина повинна скористатися цією можливістю для того, щоб жити у просторі задоволення – я вважаю, що це призведе до руйнації людства. На мою думку, майбутнє людства – за реалізацією наших ключових переваг. На відміну від штучного інтелекту, у нас є страхи, які стають передумовою появи у нас цінностей, мотивів, потреб, інтересів. Штучний інтелект не може захотіти завоювати весь світ, так само він не може захотіти написати вірш. Якщо дати йому завдання, він напише вірш, але він не може захотіти, бо в нього немає страхів. Тому для людини залишається два ключових простори, які відображають наше призначення і нашу систему цінностей: творення і пізнання. Креатив і наука. І це позитивна новина. Негативна новина в тому, що небагато з нас підуть у той простір, де ми дійсно будемо займатися пізнанням і творенням. Переважна більшість людства буде ставати споживачами благ, контенту, поживних речовин, радощів а не їх творцями.»

«…стрибати треба не вперед, а вгору»

«Уявіть собі, що ми граємо в певну гру, на кшталт «Prince of Persia», і нам треба перестрибнути через якусь перепону. Ми звикли робити так в житті – перестрибувати через якісь конфлікти чи економічні кризи. Думаємо, що криза мине і все буде, як раніше – треба просто перечекати або перестрибнути. Але в якийсь момент стає зрозуміло, що так, як раніше, вже не буде і стрибати треба не вперед, а вгору. Це явище пов’язане із футурологією, з нашою спроможністю мислити не в термінах традиційних моделей, а розумінням того, в чому різниця між тим, що було і тим, що буде.»

Про віру

У мене є своє уявлення про Бога. Я вірю в математику, вірю в людську логіку, в природу і її силу, вірю в фізику і, звичайно, в ту силу, яка не піддається зараз науковому пізнанню, але яку ми дуже часто звемо Богом, а хтось зве натхненням, а хтось – єдиним інформаційним полем. У це я вірю.

Як зміниться структура професій у майбутньому

Не буде такої ситуації, що професії зникатимуть і з’являтимуться нові. Ключовим трендом є саме зміна структури існуючих професій. Викладач буде і надалі, але в нього зміниться роль. Він більше не буде тим, хто дає знання, передає інформацію. Професор буде створювачем простору для спільного пізнання. І так буде відбуватися у різних професіях. Юристи – аналіз ризиків, аналіз документів штучний інтелект робить набагато ефективніше. Що ж буде робити юрист? Буде провідником для людини у світ юриспруденції, буде постановником завдань для штучного інтелекту, буде творцем нових схем.

Поради від Андрія Длігача

«Що я можу порадити вам, як студентам? Опановувати моделі мислення (системного, стратегічного, рефлексивного і критичного). Для цього думайте, розмірковуйте, приймайте рішення, рефлексуйте, тобто намагайтеся вийти за межі тієї ситуації, в яку ви потрапили і дивіться ширше на те, що вас оточує: на інтереси інших людей, на зв’язки, на тренди. Так аналізувати стає ефективніше. Чим вище, з точки зору розуміння, ти знаходишся, тим легше тобі зрозуміти оточення. Спостерігайте, шукайте тенденції, знаходьте першопричини і наслідки, визначайте пріоритети в тому, що ви робите, в тому, на що витрачаєте ресурси. Кидайте виклик усталеним практикам. Намагайтеся не бігти від конфліктів, а вирішувати їх. Час від часу перемикайтеся із логічного на креативне мислення, так зване латеральне. Латеральне мислення – це ваша можливість зробити інакше. Намагайтеся передбачати, змінюйте плани по ходу і, звичайно, мрійте – ось мої вам ключові побажання.»

Щиро дякуємо Андрієві Длігачу за змістовну розмову, а також всім тим, хто таки знайшов час до неї приєднатися. Розраховуватимемо на ваше долучення й до подальших зустрічей – зустрінемося вже за кілька тижнів!

Перейти до вмісту