«З Григорієм Сковородою крокуємо в майбутнє»: нагороди знайшли переможців конкурсу, що проходив у 2020 році

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «З Григорієм Сковородою крокуємо в майбутнє»: нагороди знайшли переможців конкурсу, що проходив у 2020 році

Уже всьоме поспіль в  Університеті Григорія Сковороди в Переяславі  проходив творчий конкурс «З Григорієм Сковородою крокуємо в майбутнє». У 2020 році він був присвячений 298-м роковинам від дня народження видатного українського любомудра та став для студентів традиційною можливістю проявити себе, розкрити власні природні здібності на прикладі вчень знаного українця. Серед виру тривожних викликів часу та пандемійних тенденцій, які стали своєрідною червоною лінією поступу університету у цьому навчального році, частину підсумків конкурсу, про результати якого ми вже розповідали наприкінці минулого року, було підведено лише 18 березня 2021 року, коли у конференц-залі імені Василя Сухомлинського відбулося урочисте підбиття підсумків цього творчого конкурсу, що впродовж кількох місяців тривав в альма-матер.

Власне, безпосередній урочистий захід розпочався демонстрацією конкурсної роботи в номінації «Презентація постаті Григорія Сковороди» студентки групи ДО-21 Анастасії Дрожанікової (науковий керівник кандидат філософських наук, доцент Лариса Харченко) та пісні «Всякому городу нрав в права» на музику і у виконанні  автора студента-випускника – Руслана Стадника, який пізніше був відзначений як переможець в номінації «Музика на вірш Г. Сковороди «Всякому городу нрав і права». Надалі з вітальним словом до учасників зібрання звернулися проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності, кандидат історичних наук, доцент Василь Дудар та директор Центру Сковородинознавства університету, доктор філологічних наук, професор Микола Корпанюк.

Після вітальних слів, на підставі  висновків оргкомітету конкурсу і у відповідності до оприлюдненого, напередодні, наказу ректора № 53  від 15 березня 2021 року, відбулося урочисте нагородження грамотами студентів-переможців творчого конкурсу, котрі зайняли перші місця: у номінації «Дерево пізнається по плодах», кращим у дизайні листівок та витинанках і аплікації став студент групи Ом-31 Віктор Смірнов; у номінації «Кому душа болить, тому весь світ плаче» кращою стала графічна композиція студентки групи ОМ-21 Вікторія Будай; у номінації «Не шукай щастя за морем» у традиції самчиківського розпису найпереконливішою була студентка групи ОМ-21мс Ірина Шелест; у номінації «Без ядра горіх ніщо, так само як і людина без серця» першість здобула студентка ОМ-21 Оксана Федорчук; у номінації «З видимого пізнавай невидиме» першість здобула студентка групи ОМ-21 Антоніна Грицай, а в номінації «Що вподобав, на те й перетворився» кращі зразки живопису продемонстрував її одногрупник Роман Мацьовка.

Слід зазначити, що ще від понеділка, 15 березня 2021 р., у залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях» наукової бібліотеки університету було розгорнуто тематичну виставку творчих робіт цих студентів факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва виконані під керівництвом викладачів кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Тетяни Носаченко, Ольги Стрілець, Олени Шпитальової, Романа Мотузка та Марти Генесіран, а також роботи вихованців екологічного гуртка «Кактусенята» за байкою Григорія Сковороди «Бджола та Шершень», виконані у техніці «топіарій» Переяславського Будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді під керівництвом нашої колеги – кандидата біологічних наук, доцента та заступниця завідувача кафедри біології, методології і методики навчання факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій з наукової роботи Олени Дзюбенко. Поміж тим, у залі було розгорнуто і виставку наукових і творчих творів про Савича та цикл графічних картин Сергія Сороки «Іду за Сковородою». За активну фахово-педагогічну майстерність у підготовці студентів до конкурсу усіх керівників робіт, які вже було і буде названо надалі в цьому матеріалі, було нагороджено подяками.

Нагородження тривало, а за перші місця в номінації «Читання тематичних віршів» було нагороджено чарівних студенток факультетів української та іноземної філології й факультету історичної і соціально-психологічної освіти: студентку групи Ум-2 нм Юлію Бабенко, групи П-41 Наталію Мойсіяху та групи У-31 Дарину Кириленко. Пізніше, після нагородження, учасники зустрічі мали можливість переглянути невеликий концерт, під час якого прозвучали вірші у виконанні дівчат. Їх успіх, водночас, є й успіхом їх керівника – доктора філологічних наук, професора Миколи Корпанюка.

Водночас, не можна не відмітити, що саме роботи студентів Миколи Павловича, а також кандидата філософських наук, доцент Лариси Харченко отримали першість у номінації «Реферати про життя та творчість Г. Сковороди». Мова йде про студента групи У-2 (нм) Василя Пересаду та студенток групи ДО-21 Марію Коваленко та Дарину Шуляк.

На цьому нагородження лишень набирало обертів, адже своїх дипломів вже зачекалися переможці, які здобули другі місця: у номінації «Дерево пізнається по плодах» і «Кому душа болить, тому весь світ плаче» за дизайн листівок, витинанку, аплікацію та графічну роботустудентка групи ОМ-41 Оксана Тарадайник; у номінації «Не шукай щастя за морем» за традиції самчиківського розпису: студентка групи ОМ-21 пм Алла Кондрамашина; у номінації «Без ядра горіх ніщо, так само як і людина без серця» за трипільський орнамент як серце нашого мистецтва – студентка групи ОМ-21 пм Вікторія Будай; у номінації «З видимого пізнавай невидиме» – студентка групи ОМ-21 Аполінарія Веклюк; у номінації «Що вподобав, на те й перетворився» за малюнок, живопис – студентка групи ОМ-21 Антоніна Грицай.

Відзначилися, в рамках конкурсу, і здобувачі спеціальності «музичне мистецтво» факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва: у номінації «Виконання народної пісні» однією з кращих стала студентка групи ММ-41 (мс) Вікторія Коркач під керівництвом старшої викладачки Алли Захарченко та студентка групи ММ-12 мс Катерина Котляр під керівництвом кандидата педагогічних наук, доцента Олени Ткаченко (уже по завершенні нагородження приємним подарунком став акапельний виступ Вікторії, яка виконала українську народну пісню «Жайворонок» та акапельне виконання Катериною пісні «Летить галка через балку» прим.авт.). Її ж вихованці, студенти групи ММ-12 мс Лідія Гапончук та Данило Павленко, були відзначені у номінації  «Виконання музичних мелодій на твори Г. Сковороди». Надалі у виконанні скрипки в руках Данила прозвучала мелодія на слова Григорія Сковороди «О, щастя, де ти живеш?», а Лідія неймовірно чуттєво, в супроводі гри на бандурі, виконала пісню «Плач Ярославни» (сл. Т. Г. Шевченка, муз. Ф. Кечеренка) та народну пісню «Всякому городу нрав і права». Видається, саме цей виступ чи не найбільше вразив всіх присутніх.

Що ж до тих, хто зайняв треті місця, то тут імена переможців розподілилися таким чином: у номінації «Кому душа болить, тому весь світ плаче» була відзначена графічна композиція уже згадуваного, у попередніх номінаціях, студента групи Ом-31 Віктора Смірнова; у номінації «Не шукай щастя за морем» були високо оцінені традиції самчиківського розпису у виконанні студентки групи Ом-21 (пм) Наталії Сторч; у номінації «Без ядра горіх ніщо, так само як людина без серця» серце членів журі полонив трипільський орнамент студентки групи Ом-21 (пм) Ірини Шелест; у номінації «З видимого пізнай невидиме» третє місце здобула студентка групи Ом-21 Ольга Шеляг; у номінації «Що вподобав, на те й перетворився» студентка групи ОМ-21 (пм) Алла Кондрамашина. Врешті, коли було оголошено переможців у номінації «Реферати та презентації життя і творчості Г. Сковороди», якими, поміж тим, стали, студентка групи У-21 Євгенія Порало та студентка групи ДО-21 Анастасія Дрожанікова з нагородженням було остаточно покінчено, а на всіх чекала концертна програма від переможців конкурсу, про творчі вияви яких ми вже розповіли протягом цього тексту.

«Тож  пізнавайте себе! Так навчає Григорій Сковорода. Збагніть, нарешті, свою долю й опановуйте її, а через Себе – осягніть Світ, здійсніть своє неповторне покликання» додають у Центрі Сковородинознавства.

Будьмо свідомими того, що щастя завжди з нами.  Воно біля нас й шукає нас самих!

Прес-служба університету, за матеріалами Центру Сковородинознавства

Перейти до вмісту