Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Пам'ятаємо > Слово університету до Дня Героїв Небесної Сотні

20 лютого в Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні. Ця дата назавжди запам’ятається у серцях українців нестерпним болем, що з року в рік нагадуватиме вогняну зиму 2013-2014 рр. Цього дня ми вшановуємо пам’ять тих громадян, завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави під час подій Революції Гідності, тих, хто ціною власного життя захищав ідеали демократії, відстоював права та свободи людини, європейське майбутнє України. Імена загиблих назавжди залишаться в наших серцях кожного українця.

Почуття гідності та честі, право на самовизначення є головними цінностями українців. Ці риси об’єднують наших героїв – борців за свободу та незалежність України різних часів: Української революції 1917-1921 років, Холодного Яру і повстанців 1920-1930-х, Української повстанської армії, учасників дисидентського руху, Революції на граніті, Помаранчевої революції, Революції Гідності.

Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір.

Сім років сплинуло відтоді, як Герої Небесної Сотні пожертвували своїм життям заради прав людини, людської гідності та європейське майбутнє. Водночас, вони стали для всієї України не лише символом жертовності, героїзму та патріотизму, але і джерелом натхнення для наших героїчних воїнів, які гідно продовжують їх справу, захищають наше з вами право на вільне життя та щасливе майбутнє.

Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих. Вони різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Серед них були успішні підприємці й пенсіонери. Найстаршому – Іванові Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарієві Войтовичу – лише 17.

Сьогодні, в умовах війни на сході України, ми маємо частіше згадувати доленосні події, які стали символом боротьби за свободу та гідність. Майдан перестав бути назвою місцевості. Він став символ Свободи. Саме тому Революцію Гідності, як і протестний рух 2004 року, і Революцію на граніті, можна вважати продовженням Української революції, визвольних змагань часів Другої світових війн.

Україна й досі оплакує своїх героїв, а пролита кров зобов’язує кожного усвідомити відповідальність за долю країни, за її майбутнє. Пам’ять зобов’язує нас не забувати подвиг Героїв.

Не зрадьмо Небесну Сотню!

 

 Нагадаємо, що з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), Указом Президента України від 11.02.2015 № 69  20 лютого визначено Днем Героїв Небесної Сотні.

Перейти до вмісту