У Переяславі відбулися ІХ «Сікорські читання»: пандемія внесла корективи в формат, але не змінила суть

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > У Переяславі відбулися ІХ «Сікорські читання»: пандемія внесла корективи в формат, але не змінила суть

13–16 жовтня 2020 р. у Переяславі відбувся традиційний Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання». Він продовжив щорічну традицію вшанування пам’яті визначного музейного діяча, Героя України Михайла Івановича Сікорського. Природно, що в умовах пандемії формат форуму було дещо змінено – організатори відмовилися від масштабних урочистостей, а загальну кількість учасників т часові межі заходів було дещо змінено.

Безпосередньо у день народження Михайла Сікорського, 13 жовтня, на Заальтицькому кладовищі міста Переяслава відбулося пошанування його пам’яті представниками Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» та міської ради. У той же день в університетській бібліотеці було відкрито виставку художниці Ірини Кузьмицької «Окрилена натхненна Україна». Під час презентації її авторка, донька Ростислава та Олени Юзвікових – музейних працівників, друзів та соратників М. І. Сікорського – поділилася своїми спогадами про творця переяславських музеїв.

15 жовтня в онлайн-режимі на інтернет платформі Google Meet відбувся круглий стіл «Краєзнавство Переяславщини: дослідження, проблеми, постаті», що мав спеціальну тему: «Особистість в локальному історичному просторі». Свої теми заявили 35 дослідників з шести наукових установ України. За результатами зібрання організаторами буде опубліковано збірник наукових тез.

16 жовтня у ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» відбулася основна частина цьогорічних «Сікорських читань». З вітальними словами до учасників форуму звернулися ректор університету Віктор Коцур, заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» з науково-методичної роботи Олександр Колибенко та голова Національної спілки краєзнавців України Олександр Реєнт. Зокрема, ним, вже ввосьме, було вручено Премію імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України. Цьогорічними лауреатами цієї високої нагороди стали доктор історичних наук, професор, академік НАН України, директор Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України Ганна Скрипник та ветеран музейної справи, Почесний громадянин міста Переяслава, член Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка, член Національної спілки письменників України Олег Коломієць.

Роботу форуму було продовжено у форматі спільного засідання Правління Національної спілки краєзнавців України та її Переяславського міського осередку. Під час засідання учасникам зібрання було представлено низку презентацій, зокрема, нових краєзнавчих досліджень «Переяславщина: сторінки історії краю», просвітницький онлайн-проект «Історичні обличчя Переяслава», презентацію фільму «Стежками Тараса Шевченка» із серії «Старожитності Переяславщини», а також було вручено квитки новим членам НСКУ. Найактивніших краєзнавців відзначено грамотами та подяками. З-поміж інших їх одержали й автори цьогорічних видань: Сергій Вовкодав («Змійові» вали Переяславщини»), Михайло Гич («Єрковці. Історія села Переяславського краю. Збройні конфлікти 1939–2020 рр. Світлини. Документи. Людські долі»), Микола Губочкін («Кропивнянщина у козацьку добу»), Юрій Коржов («Положаї. Село в Генеральному описі Лівобережної України 1765–1769 років»), Юрій Костенко («Неолітичні пам’ятки Середнього Потрубіжжя» та «Пам’ятки пізнього Трипілля у Середньому Потрубіжжі») та Микола Михняк («Були над Дніпром Трахтемирів і Монастирок: документи, спогади, світлини»).

З-поміж іншого учасники форуму відвідали книжкові та мистецькі виставки, а також майстер-класи, підготовлені викладачами та співробітниками місцевого університету в традиційних форматах – «Краєзнавство Переяславщини», «Мистецький вернісаж» та «Даруємо тепло і надію».

Організатори заходу – Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», Національна спілка краєзнавців України, ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» – дякують постійним інформаційним партнерам: Всеукраїнському благодійному фонду «Журналістська ініціатива» (президент Людмила Мех), тижневику «Культура та життя» (головний редактор Євген Букет), науковому часопису «Краєзнавство» (головний редактор Олександр Реєнт), громадсько-політичній газеті «Вісник Переяславщини» (редактор Галина Карпенко) та усім, хто долучився до організації дев’ятих «Сікорських читань».

 

Тарас Нагайко
к. і. н., заступник голови оргкомітету IХ Всеукраїнського історико-культурологічного форуму «Сікорські читання»

Перейти до вмісту