Танці, ушу, карате, бодибілдинг, сумо, гімнастика та КВК – грандіозне відзначення 30-річчя факультету фізичного виховання

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Танці, ушу, карате, бодибілдинг, сумо, гімнастика та КВК – грандіозне відзначення 30-річчя факультету фізичного виховання

У календарі нашої альма-матер існує багато вікопомних дат, які нерозривно пов’язані з її успішним поступом, традиціями та звичаями – численні зустрічі, конференції, концерти та різноманітні молодіжні ініціативи – всього й не злічити. Якісь із них встигли настільки міцно вкорінитися у повсякденності університету, що без них вже важко уявити звичного сковородинівського побуту. Натомість, окремі з них збирають довкола себе університетську родину лише раз на кілька років, вражають своєю масштабністю та феєричністю, золотими літерами вписуючись в літопис сковородинівського вишу.

Так чи інакше, такою датою сміливо можна вважати 26 листопада 2019 року, яке було означене грандіозним святкування 30-річчя факультету фізичного виховання. Створений в 1989 р. цей структурний підрозділ університету має велику успішну історію, яка налічує тисячі історій успіху та стільки ж по справжньому зіркових імен, серед яких безліч титулованих спортсменів, тренерів, функціонерів, очільників провідних спортивних організацій, тощо. Нині контингент студентів факультету складає 735 осіб, і ми не помилимося, якщо скажемо що переважна більшість перелічених вище людей у цей день на особисте запрошення декана факультету Віктора Віталійовича Куйбіди завітала на зустріч з альма-матер, аби разом відзначити солідний ювілей рідного факультету. У коридорах та святковому залі, без перебільшень, було ніде яблуку впасти.

Від самого ранку у коридорах ІІ корпусу університету панував святковий настрій – численних гостей, дехто з яких не бачився між собою близько десятиліття, зустрічали повітряні кульки, усміхнені викладачі та студенти, а на реєстрації чекав запашний коровай. По одинадцятій годині у актовій залі ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» фанфари сповістили про початок по істині грандіозного святкового концерту з нагоди цієї поважної дати. Незмінний ведучий ключових заходів університету Олександр Молоткін, якому насамперед було доручено провести і це непересічне свято, нагадав, що спеціальність «Фізичне виховання» була започаткована ще у рік народження навчального закладу – у 1986 році, а вже як структурний підрозділ факультет виник у 1989 році. Урочистості з нагоди відзначення 30-річчя факультету фізичного виховання було оголошено відкритими, було виконано Гімн України, а попереду на присутніх чекало кілька годин грандіозного шоу, світлих споминів, зоряних зустрічей та нагороджень.

Ведучий нагадав усім присутнім, що за 32 роки існування за спеціальністю «Фізичне виховання» було випущено у світ близько 10 000 фахівців, а до їх підготовки доклали значних зусиль викладачі та співробітники, які у цей день знаходилися у цій залі і ті, кого вже немає з нами. Зазвучала зажурлива музика, на сцену вийшов студент із запаленою свічкою і став на одне коліно, усі стоячи хвилиною мовчання пригадали тих, пам’ять про кого навічно закарбована в наших серцях та історії університету, всіх тих, кого нині немає з нами, і хто приклав чималих зусиль до заснування й становлення: професора Волкова Леоніда Вікторовича;  декана  Данилка Миколу Тихоновича; заступника декана  Борисова Олександра Олександровича; доцента Петренка Івана Григоровича; завідувача кафедрою Лізньова Юрія Михайловича; директора спортивного клубу Шульги Олега Миколайовича; доцентів Джус Олену Василівни, Карченкову Марину Володимирівну та Цибіза Геннадія Григоровича; викладачів Семененка Юрія Миколайовича, Хвостика Анатолія Івановича та Сокола Віктора Григоровича; тренера спортклубу Устюжаніна Володимира Прокоповича; заступника завідувача відділенням перших років існування філіалу нашого інституту  Палієнка Сергія Борисовича, а також професора, який не був членом кафедри, але був членом колективу ФФВ Потапенка Ярослава Олександровича.

І все ж життя продовжується, тому в цей святковий день не можна було обійтися без розповіді про коротку історію становлення й розвитку факультету, яку у своїй презентації ніхто не розповів би краще, ніж славний декан славного факультету, доктор історичних наук, кандидат біологічних наук, професор Віктор Куйбіда. Відтак, Віктор Віталійович розповів про історію гербу факультету та символи зображені на ньому, деканів, які очолювали його протягом багатьох років існування, продемонстрував кадри з різних етапів існування очолюваного ним факультету – на них присутні мали змогу побачити багатьох поважних викладачів університету та фіз-факу у часи їх фізичного розквіту, молодості та перших професійних кроків у сковородинівській альма-матер. Не обійшлося й без архівних світлин із трьохдесятилітньої історії факультету, фотокарток його зіркових випускників (чи не всіх Віктор Віталійович пам’ятає, тепло відгукується про них та їх успіхи, та підтримує з ними дружні зв’язки – прим.авт.), інших яскравих моментів, врешті – розповідей про його нинішні успіхи, наукові рекорди та останні перемоги, секретів профорієнтаційних успіхів. Наостанок свого виступу Віктор Куйбіда підготував справжній сюрприз – продемонстрував окремі фрагменти невеличкого фільму авторства директора телестудії «Альта» Олега Ярмоленка про перші роки існування нашого університету, який, у часи зйомки, ще був філіалом. Кілька сотень глядачів залюбки спостерігали за перепетіями на великому екрані, приміром сучасним студентам було цікавим побачити як у означений час виглядав головний корпус, як дерева навколо альма-матер були маленькими й молодими, а із красенів-гуртожитків на той момент стояв лише один. У свою чергу сивочолі професори не зменш ностальгували за тими часами, коли замість стадіону біля університету був басейн а усіх сковородинівців возив нині покійний університетський автобус «Шалений апельсин». Так чи інакше, фільм сподобався усім без виключення гостям свята, ставши дійсно самобутнім й однозначно неординарним екскурсом в історію факультету, який міг придумати та втілити лише Віктор Віталійович.

А втім на цьому подарунки та сюрпризи лише розпочиналися – вже за мить увагу залу своїми проникливими поетичними рядками захоплювала колишній студентський декан факультету, студентка Владислава Ніколайчук, а потім вітальну естафету перехопив міський голова Переяслава Тарас Костін: «Переяславці пишаються тим, що в нашому місті є університет та такий прекрасний факультет. Дякую за підтримку і розвиток спорту в нашому місті – її було б важко уявити без Вашої участі. Як відомо, спорт загартовує і фізично, і психологічно, допомагаючи людям в житті. Вітаю всіх вас, усіх спортсменів та тренерів, і в якості подарунку передаю до музею університету та факультету футбольний м’яч з підписами гравців футбольного клубу «Динамо Київ» 80-х років».

Поважний ювілей факультету фізичного виховання не міг би обійтися без вітальних слів від свого першого декана, а нині ректора ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», доктора історичних наук, професора, дійсного члена (академіка) НАПН України Віктора Петровича Коцура: «Як швидко сплинув час! Здається, лише вчора ми започатковували цей факультет, а сьогодні це повноцінний потужний навчально-науковий підрозділ нашого університету, який є справді помітним суспільно-політичним, спортивним, культурним явищем не лише Київщини, а й всієї України. Важко переоцінити внесок студентів та випускників, які невпинно поповнюють скарбницю спортивних здобутків нашої держави, сприяють інфраструктурному розвитку спорту. Ми пишаємося науковцями та викладачами факультету, які є запорукою вагомих знань, які ми даємо студентам факультету фізичного виховання, і які є знаними в Україні та навіть очолюють експертні та спеціалізовані ради Міністерства освіти і науки України. Вітаю зі святом і зичу викладачам, студентам та гостям виключно позитивних емоцій та завжди повертатися до своєї альма-матері, і робити це не лише фізично, а й думками та спогадами».

Після виступу Віктор Петрович лишився на сцені аби виконати надзвичайно приємну і почесну місію – нагородити почесних гостей, які відзначені у спеціальному наказі з формулюванням «За значний внесок у розвиток фізичного виховання і спорту в університеті та в зв’язку з відзначенням 30-річчя факультету фізичного виховання»нагородами. Званням «Почесний доктор» було нагороджено Президента ГО «Федерація волейболу України», кандидата педагогічних наук Михайла Мельника, який привітав усіх присутніх зі святом від всієї волейбольної громади України та відзначив, що до загального піднесення волейболу в Україні напряму причетний саме факультет фізичного виховання. Михайло Григорович приїхав не з порожніми руками, нагородивши почесними відзнаками та грамотами Федерації волейболу України усіх попередніх деканів факультету.

Надалі церемонію провадили господарі свята, продовживши нагородження: Орденом Г. С. Сковорода було нагороджено Голову комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Вадима Стеценка та Директора Інституту фізичного виховання та спорту Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, доктора педагогічних наук, професора Олексія Тимошенка; Медаллю Г. С. Сковороди –  начальника Київського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Марію Винниченко, начальника Управління фізичної культури і спорту Київської ОДА Сергія Тимофеєва, заступника начальника управління відділу спорту та фінансово-економічної роботи Київської ОДА Володимира Стеценка, начальника Київського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Андрія Ільченка, голову відділення Національного олімпійського комітету України в Київській області, професора Ігоря Малинського; Медаллю М.І.Сікорського: директора Комунального вищого навчального закладу Київської обласної ради «Броварське вище училище фізичної культури», кандидат педагогічних наук Олександра Чигирина, директора Комунального закладу Київської обласної ради «Київський обласний ліцей-інтернат фізичної культури і спорту» Володимира Баляснікова, директора Новоград-Волинського економіко-гуманітарного коледжу Якова Божка, директора Кам’янського коледжу фізичного виховання Віктора Чибісова, директора Вищого комунального навчального закладу «Коростишівський педагогічний коледж імені І.Я.Франка» Житомирської обласної ради Василя Мороза, директора Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного Олексія Семенюшка, т. в. о. директора Прилуцький гуманітарно-педагогічний коледж ім. І.Я.Франка, кандидат філологічних наук Юлію Шакуру та медаллю «30-річчя університету» ще десяток гостей.

Крім спеціальних гостей, які протягом нагородження брали вітальне слово та проводили свої нагородження, надалі, між виступами, медалями було відзначено деканів, які очолювали факультет фізичного виховання в різні роки; завідувачів кафедрами факультету, викладачів-керівників призерів, фіналістів та учасників ІІ туру Всеукраїнських студентських олімпіад та Всеукраїнських конкурсів наукових робіт, тренерів, учителів ЗОШ, працівників  закладів дошкільної освіти Переяславщини та чи не всіх викладачів та найактивніших та найіменитіших студентів та випускників факультету – усіх нагороджених цього дня було просто не злічити. Мабуть, вперше за тривалий час церемонія нагородження в університеті безперервно тривала близько години, а нагородження одними відзнаками переривалися нагородженням від тих, кого вже нагородили відповідними відзнаками дружніх та партнерських організацій, а ті кого нагороджували вони, в свою чергу, теж  проводили свої нагородження – погодьтесь, таке трьохступеневе нагородження ми могли спостерігати в альма-матер чи не вперше.

А втім, не лише нагородженнями була сповнена вітальна програма, а й безліччю анонсованих напередодні творчих та спортивних сюрпризів. Приміром, представники школи тренера, випускника факультету фізичного виховання, кращого тренера 2014 року зі спортивних танців,  судді міжнародної категорії Олександра Яночка, студент першого курсу  факультету Владислав Ніколаєнко та його партнерка Анастасія Онищенко, які наступного дня мали вирушати на Чемпіонат світу подарували запальну румбу. У свою чергу, вишуканим вокалом здивувала віце-міс конкурсу краси університету, студентка третього курсу факультету фізичного виховання Діана Чечко та дівчата її підтанцьовки. Не забули про факультет і потенційні абітурієнти 2025 року вступу, які під керівництвом тренер клубу самозахисту «Альянс», випускника факультету Григорія Середнього влаштували показовий виступ з ушу, та присвятили його засновнику клубу самозахисту «Альянс» Олександру Орлову і всім присутнім залі,

Закріпили спортивні намагання юних спортсменів з ушу студенти та випускники факультету фізичного виховання, майстри спорту міжнародного класу, призери олімпійських ігор, чемпіони світу та Європи Людмила Темна, Артем Суонг, Роман Рева та Дмитро Колесніков які навздогін темі своїх попередників показали груповий виступ з ушу. Примітно, що вони є вихованцями школи  випускника факультету, Заслуженого тренера України, Головного тренера національної збірної з ушу (таолу), Заслуженого майстра спорту України, шестиразового чемпіона світу, десятиразового чемпіона Європи, директора єдиної в Україні ДЮСШ з ушу та єдиноборств, тренера Андрія Коваля.

Гармонія картини у поєднанні світлих і темних кольорів, гармонія музики у поєднанні високих і низьких нот, гармонія студентської молодості у поєднанні з сучасними танцями змогла бути побаченою гостями свята у виконанні гармонійного заступника студентського декана, другокурсниці факультету Ольги Білокур.

Було на святі місце і для бодибілдингу – розмаїття вільних вправ гармонійного тіла випускника університету, срібного призера Кубка України (2018 р.) та дворазового чемпіона Східної Європи (2018-2019 рр.) з класичного бодібілдингу Дмитра Розори. У відповідь їм представники школи Заслуженого тренера України, тренера чотирьох студентів факультету чемпіонів світу з професійного боксу (а саме Володимира Кличка, Сергія Дзинзирука, Юрія Нужненко, Віктора Постола та  бронзового призера чеміпонату світу (2015) Геворга Манукяна – прим.авт.) Олександра Поліщука та школи майстра спорту з боксу, Чемпіона України, Срібного призера чемпіонату СРСР, старшого викладач університету Ігоря Юрченка студенти факультету фізичного виховання Юрій Ващенко, Кирило Калмиков, Дмитро Ловчинський продемонстрували фрагменти боксу. Судив та коментував показовий виступ випускник факультету фізичного виховання, майстер спорту, суддя міжнародної категорії, фіналіст чемпіонату СРСР з боксу Юрій Ляхов.

Справжнім сюрпризом для присутніх стало довгоочікуване повернення до стін альма-матер відомої квн-івської команди-чемпіона університету «Любіма команда наших мам». Як відомо, вже кілька років КВК в силу причин знаходиться на паузі, яка сподіваємося є тимчасовою, а втім призерам та переможцям КВК різних років, випускникам факультету та університету Віктору Мельничуку, Івану Рябчуку, Івану Бакунцю, Ілоні Горобей та Костянтину Горшеньову вдалося дати публіці те, чого їй бракувало протягом останнього часу – пригорщу відбірного гумору, кілька крихт відбірного сарказму та чимало здорової іронії. Гумористам вдалося вдало обіграти теми, що є вкрай злободенними для нашого університету, міста та країни, а також звернути увагу на речі, які нині є найгострішими та найактуальнішими водночас. Сподіватимемося, що ми ще неодноразово побачимо наших квн-щиків у такому або ще й більшому складі на університетській сцені, а КВК вже найближчим часом відродиться в нашій альма-матер.

Ближче до закінчення свята поважні гості, серед яких були  призери олімпійських ігор, чемпіонатів Європи, світу, України, заслужені майстри, майстри спорту міжнародного класу спорту могли переглянути виступ сумоїстів-призерів чемпіонату України з сумо, студентів університету Назара Олійника та Анатолія Зайцева, які є представниками школи Заслуженого тренера України, майстра спорту з вільної боротьби, тренера призерів, чемпіонів світу та Європи з СУМО, старшого викладача університету Сергія Безкоровайного. Коментувала та судила поєдинок майстер спорту міжнародного класу, призер чемпіонату світу та Європи з СУМО, старший викладач університету Вікторія Царук.

Звісно ж, не обійшлося й без карате – його продемонстрували вихованці школи друга факультету, віце-президента Федерації Джундокан України, майстра спорту міжнародного класу, тренера Олександра Гончаренка, майстри спорту міжнародного класу, чемпіони світу 2019 року, магістр факультету Богдан Гончаренко та його команда у складі Артема Коновалова та Данила Слюсара.  Насамкінець, базові гімнастичні вправи продемонстрували студенти факультету фізичного виховання: Вадим Бовшик, Олег Осадчий, Віталій Шевченко, Олександр Колісник та Віталій Ціник.

Після всього сказаного лишається лише констатувати, що 30-річний ювілей факультету фізичного виховання вдався на славу та став справді непересічним кількагодинним дійством для нашого університету, зібравши без перебільшень майже всю родину найдорожчих для себе людей. Констатуємо, що вже давно жоден факультет нашого університету не підходив до цього свята настільки масштабно, креативно та неординарно.

Ювілейне шоу факультету фізичного виховання довело, що будь який вид спорту справді може вдало прикрасити програму проведення заходів, захопити увагу авдиторії та навіть на обмеженій сцені та за повноцінної відсутності необхідного інвентарю виглядати по істині видовищно. Залишається лише побажати усій родині факультету фізичного виховання подальшої наполегливості і наснаги, удачі та підкорення нових спортивних та наукових висот, вдалих стартів і перемог. Хай щастить усім, хто присвятив хоч частинку свого життя факультету фізичного виховання та справі популяризації та розвитку фізичної культури і науки!

Побачимося на Вашому сторічному ювілеї!

 

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Максим Левченко” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15351″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”АВТОР” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

ФОТОГАЛЕРЕЯ

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Сергій Коваленко” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15487″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”ФОТОГРАФ” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання фотографій, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні фотографій з порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

Перейти до вмісту