Ректорат від 11.11.2019: про особливості акредитації, роботу із соціально незахищеними студентами, заходи до Дня студента, борги магістрантів та інше

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректорат від 11.11.2019: про особливості акредитації, роботу із соціально незахищеними студентами, заходи до Дня студента, борги магістрантів та інше

У понеділок, 11 листопада 2019 року о 10:00, в залі засідань ректорату (№106) відбулося засідання ректорату. У перший робочий день нового тижня говорили про особливості акредитації освітніх програм Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, роботу зі студентами, що потребують соціального захисту, заходи до Міжнародного дня студента, проведену роботу з ліквідації заборгованості про надання освітніх послуг магістрами-випускниками та багато іншого.

На початку засідання перший проректор університету Валерій Хомич від імені професорсько-викладацького та студентського колективів університету привітав з ювілеєм кандидата педагогічних наук, доцента кафедри української лінгвістики та методики навчання Наталію Дмитрівну Юрійчук побажавши їй міцного здоров’я, щедрої долі, незрадливої вдачі, здійснення мрій та задумів та всіляких гараздів та вручивши букет пахучих осінніх квітів.

У ході порядку денного, найперше, розглядалося питання щодо особливостей акредитації освітніх програм Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти. Керівниця Навчально-наукового центру по забезпеченню якості освіти, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Олена Усенко повідомила, що на сайті НАЗЯВО оприлюднено три листи-роз’яснення щодо процесу акредитування освітніх програм у поточному навчальному році.

Зокрема, йшлося про Лист-роз’яснення № 351 від 03.10.2019 р., де йдеться про акредитацію освітніх програм освітньо-наукового рівня (доктор філософії) у 2019-2020 н.р., і який спрямований на забезпечення однакового розуміння положень законодавства щодо процедури акредитації ОНП третього рівня освіти.

Відзначено, що до 31 грудня 2020 року діє Постанова Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 167 «Про проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії». Відповідно до пункту 3 цього документа, здобувачі, яким присуджено ступінь доктора філософії, отримують дипломи доктора філософії державного зразка.

На разі, Національним агентством розроблено проект Порядку присудження наукових ступенів, який передбачає набрання чинності з 1 січня 2021 р. Отже, відповідно до цього Порядку і Частини 6. Статті 7  Закону України «Про вищу освіту» документ про вищу освіту державного зразка видаватиметься закладом вищої освіти тільки за акредитованою  освітньою програмою.

Тобто, аспірантам, які захищатимуть дисертацію у 2021 році (або пізніше) будуть видані дипломи доктора філософії державного зразка тільки в разі, якщо ОНП, за якою здійснювалася їх підготовка, акредитована Національним агентством.

Лист-роз’яснення № 352 від 03.10.2019 р. спрямований на визнання освітніх програм першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів  акредитованими. Його оприлюднено з метою однакової інтерпретації наказу МОН України від 30 жовтня 2017 р. № 1432 «Про визнання освітніх програм першого (бакалаврського),  другого (магістерського) рівнів вищої освіти та ОК рівня «молодший спеціаліст» такими, що акредитовані на підставі чинних сертифікатів про акредитацію спеціальностей», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 21 листопада 2017 р. за № 1432/31291 (зі змінами).

Таким чином, у разі наявності сертифіката про акредитацію спеціальності за Переліком заклад може видавати диплом державного зразка за усіма програмами, що реалізуються у межах відповідної спеціальності на першому (бакалаврському), другому (магістерському) рівнях вищої освіти, протягом строку дії такого сертифіката про акредитацію.

Також, у листі зазначено, що продовження дії сертифікату про акредитацію підготовки бакалаврів за певною спеціальністю на строк дії сертифіката про акредитацію підготовки магістрів за цією спеціальністю дає право на видачу диплома державного зразка за відповідними освітніми програмами, що охоплені сертифікатом про акредитацію спеціальності із продовженими строком дії. Зверніть увагу, що підставою для переоформлення сертифіката є зміни до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

Визнання акредитованими переоформлених відповідних освітніх програм не є тотожним їх акредитації. Відтак, у разі подання освітньої програми, що визнана акредитованою на підставі наказу МОН України від 30 жовтня 2017 р. № 1432, для акредитації НАЗЯВО, рішення про її акредитацію є підставою для видання сертифіката строком на 5 років як акредитованої вперше.

У разі наявності сертифіката про акредитацію, строк  дії якої завершується у 2019-2020 н.р., заклад вищої освіти за власної ініціативи може подати таку програму на акредитацію до Національного агентства у поточному навчальному році. У такому випадку, акредитація ОП Національним агентством вважатиметься акредитованою вдруге, і рішення про акредитацію є підставою для видачі сертифіката строком на 10 років.

У свою чергу, у Листі № 418 від 21.10.2019 р. мова йде про особливості акредитації освітніх програм спеціальностей, шифри яких змінено постановою Кабінету Міністрів України від 01 лютого 2017 р. №53. Інформація ця стосується випуску здобувачів першого (бакалаврського) та третього (освітньо-наукового) рівнів, що вступили у 2016 році на освітні програми , спеціальностей шифри і назви яких визначено Переліком галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти у редакції 2015 р., а у 2017 році було уточнено та /або змінено шифри. У нашому університеті це стосується таких спеціальностей і освітнього-наукових програм: 2015 р. 01 Освіта  011 Науки про освіту; 2017 р. 01 Освіта/Педагогіка 011 Освітні, педагогічні науки; 2015 р. 07 Управління та адміністрування  074 Публічне управління та адміністрування; 2017 р. 28 Публічне управління  281  Публічне управління та адміністрування.

Простіше кажучи, у разі акредитації у 2019-2020 навчальному році. освітньої програми за спеціальністю, визначеною Переліком у редакції 2015 р., виданий Національним агентством сертифікат про акредитацію такої освітньої програми розповсюджується також і на освітню програму за спеціальністю, визначеною Переліком у редакції 2017 р.

Свої думки з означеної теми висловили перший проректор університету Валерій Хомич і керівник навчального відділу університету Анатолій Брехунець, детальніше зупинившись, у ході резюмування, на специфіці акредитування у внутрішньо університетському розрізі. «Нове, незвідане, але підйомне – у нас є підстави для того аби продемонструвати при акредитації високі показники» – зазначив Валерій Феодосійович та  нагадав, що вже за тиждень ми прийматимемо в університеті перших експертів НАЗЯВО, які приїдуть перевіряти спеціальність «Біологія та здоров’я людини» природничо-технологічного факультету нашого університету, про що вже видано відповідний наказ. Відомо, що ще до приїзду експертів (відповідна комісія складатиметься з трьох осіб, одна із яких обов’язково є представником студентства – прим.авт.) вся необхідна інформація, завдяки електронним ресурсам, буде у них на руках.

Нагадуємо, що про все що відбуватиметься у ці дні в нашому університеті ви зможете дізнатися у відповідних розділах сайту нашої альма-матер та природничо-технологічного факультету – слідкуйте за оновленнями.

Про роботу зі студентами, що потребують соціального захисту йшлося у повідомленні провідного фахівця у сфері соціальної роботи зі студентами пільгових категорій соціально-гуманітарного відділу університету Наталії Руденко, яка, найперше, ознайомила присутніх з кількісними даними станом на вересень 2019 року щодо студентів, які потребують такого роду захисту: 86 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 40 дітейінвалідів та осіб з інвалідністю І-ІІІ групи; 23 особи постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС (згідно статей 20-22 і 30 Закону України); 50 учасників бойових дій; 33 дітей учасників бойових дій; 46 внутрішньопереміщених осіб; 15 студентів із сімей, які отримують допомогу як малозабезпечені та 1 особа яка має статус особи, батьки якої є шахтарями, що мають стаж підземної роботи не менш як 15 років або загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами І або ІІ групи. Наталія Григорівна розповіла про осіб із цих категорій у розрізі їх навчання на державній та контрактній формах навчання, отримання ними соціальної (на сьогодні в університеті її отримує 223 особи – прим.авт.) та академічної стипендій, виплат на харчування. Наталія Руденко подякувала факультету фізичного виховання за те, що він вчасно надає всю необхідну інформацію, а також вказала на труднощі, які виникають у співпраці з іншими факультетами у означених вище питаннях.

«Надзвичайно болісно, коли ці категорії студентів лишаються поза увагою – це викликає безліч питань у багатьох правоохоронних органів, які, як правило, моніторять цю ситуацію і відслідковують цю роботу. Тому, шановні колеги, не забувайте що робота з цією категорією має починатися від зарахування і закінчуватися випуском такого студента» – зазначив, резюмуючи виступ, Валерій Хомич.

Про заходи до Міжнародного дня студента йшлося у виступі керівника соціально-гуманітарного відділу університету Андрія Іващенка, який анонсував, що у середу, 13 листопада, відбудеться святковий концерт, де буде вручено нагороди кращим студентам від місцевих, обласних органів державної влади, народного депутата України Анни Скороход, а також керівництва нашого університету. У якості подарунку від ректора Андрієм Володимировичем було анонсовано безкоштовну вечірку для студентів у НК «Адреналін», яка так само відбудеться в середу ввечері. Крім того, у рамках відзначення Міжнародного дня студента, наступного четверга, 21 листопада 2019 року о 18:00 відбудеться живий виступ учасника проекту «Будуємо Україну разом» Степана Горбика, який стане логічним продовженням всеукраїнського «Цукеркового туру» останнього.

Логічним продовженням питання став невеличкий звіт голови Студентської ради університету Вікторії Власюк про підсумки VIII Міжнародної студентської конференції «Домінанти студентського самоврядування: захист прав студентів та сприяння якості освіти», який відбувся напередодні, у вихідні. Вікторія зазначила, що у цьогорічній конференції участь приймали 16 учасників, серед яких студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Савича Сковороди та Полтавського національного педагогічного університету імені Володимира Короленка. Гості відвідали музеї присвячені життю Григорія Сковороди та Тараса Шевченка. Звичайно, не обійшлося і без тренінгів, які проводили колишні очільники студентського самоврядування університету – Олег Водяний, Владислав Міранович та Богдан Костирко. Вони  розповідали про вибори до ОСС, обговорювали обов’язки та проблеми Студентських рад університету. «Ми сподіваємося, що наші гості поїхали задоволеними, перейняли наш досвід та поділилися своїм, зустріли нових  друзів та отримали незабутні враження» – зазначила очільниця Студентської ради університету, та подякувала керівництву університету в особі ректора Віктора Петровича Коцура за всебічну підтримку та сприяння у ході підготовки та проведення конференції.

Про проведену роботу з ліквідації заборгованості про надання освітніх послуг магістрами-випускниками йшлося у доповідях деканів факультетів. Варто відзначити, що за звітний період чи не всі факультети в рази зменшили заборгованість, проте на кожному з них лишається чимала кількість тих студентів, які, з різних причин та обставин, поки не можуть погасити свої боргові зобов’язання перед альма-матер. Переважна більшість з них знаходиться на зв’язку зі своїми деканатами й обіцяє погасити борги найближчим часом, а ми, в свою чергу, рекомендуємо усім боржниками акумулювати свої ресурси та як найскоріше позбавитися від не виконаних контрактних зобов’язань перед університетом, інакше, щонайменше, це загрожує Вам не допуском до поточної залікової сесії.

У блоці обговорення питань у блоці «Різне» поверталися до моніторингу виконання рішень та питань, що підіймалися у ході минулих ректоратів, а також обговорювали поточні питання життєдіяльності університету. Зокрема, декан філологічної факультету Оксана Свириденко розповіла про скрутну ситуацію, яка трапилася із студентом-третьокурсником очолюваного нею факультету, сиротою Олександром Магдичем та попросила максимально включитися у збір коштів на допомогу цьому студенту. Крім того, Валерій Феодосійович анонсував кілька заходів, що відбудуться наступного тижня – засідання Вченої ради та збори трудового колективу. Як завжди про все повідомимо першими, тому слідкуйте за оновленнями сайту та стрічками наших сторінок в соціальних мережах.

Справді, наше життя повне бід та скрутних ситуацій, і з кожним днем, в силу часу та обставин, ми, на прикрість отримуємо все більше прикрих новин – тому просимо Вас бути обачними, допомагате своїм близьким та друзям, триматися одне одного, намагатися попри всі складнощі бути надзвичайно щасливими – все неодмінно буде добре. Бо інакше ніяк!

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Максим Левченко” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”15351″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”АВТОР” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Перейти до вмісту