Ректорат від 15.10.2019: про підсумки форуму «Освіта для миру», штатний розпис кафедр, Міжнародні конкурси імені Т. Г. Шевченка та П. Яцика і «Сікорські читання»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Ректорат від 15.10.2019: про підсумки форуму «Освіта для миру», штатний розпис кафедр, Міжнародні конкурси імені Т. Г. Шевченка та П. Яцика і «Сікорські читання»

У вівторок, 15 жовтня 2019 року о 10:00, в залі засідань ректорату (№ 106) розпочалося чергове засідання ректорату. Говорили про підсумки VIII Українсько-Польського/Польсько-Українського наукового форуму «Освіта для миру», забезпечення акредитації освітньо-наукових програм підготовки здобувачів вищої освіти PhD, уточнення штатного розпису кафедр і забезпечення участі у Міжнародних мовно-літературних конкурсах імені Т. Г. Шевченка та П. Яцика, а також підготовку до проведення VІІІ Всеукраїнського історико-культурологічного форуму «Сікорські читання».

У ході обговорення першого питання порядку денного, ректор університету, доктор історичних наук, професор, академік НАПН України Віктор Коцур коротко розповів про підсумки VIII Українсько-Польського/Польсько-Українського наукового форуму «Освіта для миру». Він зазначив, що обидві сторони Форуму залишилися задоволеними організацією та якістю заходу. У зв’язку з цим, Віктор Петрович висловив подяку всім, хто причетний до організації та проведення Форуму. Це не залишилося порожнім звуком – керівники груп із забезпечення різних аспектів цього заходу будуть належним чином віддячені. Певно, над наступним Форумом, який відбуватиметься у Польщі, організаторам доведеться добряче попрацювати. Адже наш університет задав певного динамізму і підняв планку на належний рівень.

Про забезпечення акредитації освітньо-наукових програм підготовки здобувачів вищої освіти PhD доповіла методист І категорії з акредитації і ліцензування навчального відділу Алевтина Опольська: «У зв’язку з необхідністю проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти на всіх рівнях вищої освіти та першим випуском освітньо-наукового ступеня докторів філософії , який відбудеться в нашому ЗВО 15 вересня 2020 року центр забезпечення якості освіти подав заявку до НАЗЯВО щодо акредитації наступних освітньо-наукових програм: «Науки про освіту» (01 Освіта, 011 Науки про освіту); «Професійна освіта» (01 Освіта/ Педагогіка, 015 Професійна освіта); «Фізична культура і спорт» (01 Освіта/ Педагогіка, 017 Фізична культура і спорт); «Історія та археологія» (03 Гуманітарні науки,032 Історія та археологія); «Філософія» (03 Гуманітарні науки, 033 Філософія); «Філологія» (03 Гуманітарні науки, 035 Філологія); «Психологія» (05 Соціальні та поведінкові науки, 053 Психологія); «Фінанси, банківська справа та страхування» (07 Управління та адміністрування, 072 Фінанси, банківська справа та страхування). Механізм проходження акредитації освітньо-наукових програм подібний до механізму акредитації освітніх програм першого і другого рівня вищої освіти».

Обговорення уточнення штатного розпису кафедр відбулося у рамках третього питання порядку денного засідання. Кандидат педагогічних наук, доцент, перший проректор університету Валерій Хомич зазначив: «У зв’язку з тим, що цього року в університеті збільшилась кількість студентів державної форми навчання, ми звернулися до Міністерства освіти і науки України з проханням скорегувати наш штатний розпис у сторону збільшення на 6,3 ставки. Це наше клопотання було розглянуто і позитивно вирішено. Тому у нас сьогодні є можливість скорегувати штатний розпис кафедр. Також у вересні ми провели додатковий набір і на контрактну форму навчання вступило більша ста осіб, а також на контрактній формі цьогоріч у нас багато аспірантів. Тому у нас є підстави переглянути штатний розпис у сторону збільшення. У першу чергу ми повинні розглянути і доповнити ставки тим науково-педагогічним працівникам, які мають на це право, в кого є навчальне навантаження, але які працюють менше, ніж на ставку. Друга черга – це ті, в кого є не більше ставки, але є суттєве перевантаження. Людей, які працюють більше, ніж на ставку, в цій ситуації, в зв’язку з обмеженою кількістю ставок, ми не розглядаємо. Є підстави для перерахування у дев’яти кафедр: психології і педагогіки дошкільної освіти; медико-біологічних дисциплін і валеології; математики, інформатики і методики навчання; менеджменту освіти і практичної психології; іноземної філології, перекладу та методики навчання; української і зарубіжної літератури та методики навчання; української лінгвістики та методики навчання; економіки; обліку і оподаткування».

Про забезпечення участи у Міжнародних мовно-літературних конкурсах імені Т. Г. Шевченка та П. Яцика йшлося у виступі кандидата філологічних наук, доцента, декана філологічного факультету Оксани Свириденко. Вона повідомила, що ці конкурси є традиційними і проводяться в Україні і в світі щороку. Вони відкриваються 9 листопада, у День української писемності та мови. Вже виконано багато роботи для того, щоб ці конкурси в нашому університеті пройшли успішно. Були охоплені усі факультети, на сьогодні створено як журі, так і оргкомітети конкурсів, розроблені пакети завдань. Також Оксана Михайлівна відмітила: «Як ви знаєте, в нашому університеті існувала комісія щодо визнання людей вільними носіями державної мови, тих, які претендують на державну службу. Надійшов відповідний лист, згідно з яким усі такі комісії, не лише в нашому університеті, а по всій Україні, скасовуються. Тепер такі сертифікати визначаються не потрібними, оскільки до них прирівнюються атестати про шкільну освіту, дипломи про вищу та середню спеціальну освіту, де прописано, що вони вивчали українську мову».

Наступним, у ході порядку денного, було питання щодо підготовки до проведення VІІІ Всеукраїнського історико-культурологічного форуму «Сікорські читання», а відтак, кандидат історичних наук, завідувач науково-дослідного відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» керівник Центру усної історії Тарас Нагайко повідомив: «16 жовтня 2019 року, за ініціативи ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» та громадської культурно-просвітницької організації «Переяславський скарб», відбудеться VIII Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання». Уже підготовлено весь пакет матеріалів та документів. Сподіваємося, що Форум пройде на належному рівні, як і завжди». У межах Форуму передбачено проведення тематичних заходів: наукові та культурно-мистецькі дійства, круглі столи, виставки, презентації, майстер-класи, творчі зустрічі тощо. Початок реєстрації – о 9:00.

У блоці питань «Різне» керівник соціально-гуманітарного відділу університету Андрій Іващенко доповів про зустріч з відомою випускницею нашого університету, «сенсацією українського репу»  Альоною Савраненко, відомою як alyona alyona. Зустріч відбулася 11 жовтня 2019 року та виявилася надзвичайно корисною і цікавою.

По закінченню ректорату розпочалося засідання оргкомітету форуму «Сікорські читання».

Вітаємо із завершенням VIII Українсько-Польського / Польсько-Українського наукового форуму «Освіта для миру», адже він пройшов досить плідно та подарував позитивні емоції і корисний досвід як для сковородинівців, так і для наших гостей. Сподіваємося, що ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» і надалі триматиме планку, яку поставили для себе під час проведення Форуму.

[mpc_quote preset=”mpc_preset_24″ layout=”style_2″ background_color=”#ffffff” author_font_preset=”mpc_preset_38″ author_font_color=”#003366″ author_font_size=”20″ author_font_transform=”none” author_font_align=”left” author=”Аліна Нестерук” quote_font_preset=”mpc_preset_1″ quote_font_color=”#888888″ quote_font_size=”16″ quote_font_line_height=”1.2″ quote_font_align=”left” icon_type=”image” icon_image_size=”150×150″ icon_image=”16163″ icon_border_css=”border-radius:75px;” icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-left:15px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:40px;padding-right:40px;padding-bottom:40px;padding-left:0px;” mpc_ribbon__preset=”mpc_preset_8″ mpc_ribbon__style=”corner” mpc_ribbon__alignment=”top-right” mpc_ribbon__corners_color=”#353535″ mpc_ribbon__font_color=”#ffffff” mpc_ribbon__font_size=”18″ mpc_ribbon__font_line_height=”1.7″ mpc_ribbon__font_transform=”uppercase” mpc_ribbon__font_align=”center” mpc_ribbon__text=”АВТОР” mpc_ribbon__background_color=”#003366″]

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на порталі, дозволяється за умови посилання на uhsp.edu.ua. При копіюванні матеріалів порталу для інтернет-видань обов’язковим є пряме та відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці на цитовану статтю або новину.

[/mpc_quote]

Перейти до вмісту