Засідання Вченої ради від 28.02.2019: про результати атестації магістрів, фінансові підсумки університету у 2018 році та рейтинги викладачів

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Засідання Вченої ради від 28.02.2019: про результати атестації магістрів, фінансові підсумки університету у 2018 році та рейтинги викладачів

У четвер, 28 лютого 2019 року о 11:00, в конференц-залі імені Василя Сухомлинського, за участі завідувачів кафедр, відбулося засідання Вченої ради університету. На порядок денний було винесено затвердження рішення  про результати атестації магістрів 2018 року, звіт головного бухгалтера університету щодо підсумків фінансово-економічної діяльності університету за 2018 рік. Жваву дискусію у присутніх викликало обговорення формування рейтингу науково-педагогічних працівників нашого вишу.

Про результати проведення атестації здобувачів ступеня вищої освіти «Магістр» йшлося у виступі керівника навчального відділу університету Анатолія Брехунця. Анатолій Іванович відмітив, що 2018 рік став для нашого закладу освіти знаменним, адже в цьому році університет пройшов чергову (первинну) акредитацію освітньо-професійних програм. Крім цього відбулась певна накладка двох атестацій випускників університету, що відбулися протягом січня 2018 року та  грудня 2018 року. Доповідач ознайомив присутніх із пофакультетними підсумками успішності випускників-магістрів. Загалом, взимку стіни рідної альма-матер залишили 968 здобувачів вищої освіти (509 денників та 459 заочників), загальна успішність яких, у відсотковому вимірі, склала 100%, а якість – 95%.  Якщо говорити про якість у розрізі, то денники мають 94% а заочники 96%. Пояснюється це тим, що заочники, як правило, вже мають практичний досвід. Аналізуючи виконання і захист магістерських робіт, Анатолій Брехунець, відмітив, що їх успішність, в загальному, склала 100%, а якість – 95,5%. У розрізі спеціальностей на деяких факультетах відбувся приріст якості, деякі лишились на тому ж рівні (нагадаємо, що за вимогами успішність повинна складати не менше 90%, а якість – не менше 50%).

Керівник навчального відділу дещо детальніше зупинився на узагальнених зауваженнях та пропозиціях екзаменаційних комісій по атестаціях випускників 2018 року, організаційного рівня «Магістр». Відтак, комісії факультету фізичного виховання та педагогічного факультету, в плані організаційної роботи, звернули увагу на удосконалення та введення в практику мультимедійного забезпечення захисту дипломних робіт; природничо-технологічного – на посилення матеріально-технічної бази навчального процесу. Нині потребує оновлення тематика магістерських робіт і приведення її у відповідність до спеціальностей 073 Менеджмент, 012 Дошкільна освіта, 013 Початкова освіта, 014 Середня освіта (Українська мова і література), а також забезпечення перевірки всіх магістерських робіт, що пишуться випускниками, на плагіат.

Крім цього, як зазначив доповідач, комісії фінансово-гуманітарного та педагогічного факультетів акцентували увагу на посиленні методичної складової у підготовці фахівців. У плані практичної підготовки випускників природничо-технологічний факультет пропонує активно застосовувати новітні технології в підготовці фахівців з використанням мультимедійних технологій, а решта факультетів апелюють до посилення рівня формування професійного мовлення випускників, структурування дипломної роботи та практичної складової при підготовці фахівців.

Резюмуючи все вище сказане, Анатолій Іванович виніс на розгляд засідання проект рішення Вченої ради про результати атестації магістрів 2018 року, який було прийнято за основу та в цілому.

Про підсумки фінансово-економічної діяльності університету за 2018 рік пішла мова далі, у ході обговорення другого питання порядку денного. Підсумовуючи фінансово-господарську діяльність університету за звітний 2018 рік, головний бухгалтер університету Ольга Яременко відзначила, що в умовах складної економічної ситуації в нашій країні, в умовах недофінансування основних видатків університету за рахунок загального фонду Державного бюджету України, завдяки зусиллям трудового колективу та ректорату програми і плани, що приймалися, були в основному виконані.

Фінансування університету здійснювалося за рахунок коштів загального та спеціального фондів Державного бюджету. Кошти загального фонду спрямовувалися переважно на виплату заробітної плати з нарахуванням, що складає – 72,4% від загального обсягу держбюджетного фінансування у звітному періоді, стипендії студентів, аспірантам та докторантам – 20%, решта коштів – комунальні платежі та виплати на харчування та одяг студентам-сиротам.

У звітному періоді випадків заборгованості із виплати заробітної плати працівникам, стипендії студентам, аспірантам і докторантам у навчальному закладі не було. Кредиторська заборгованість в університеті за спожиті енергоносії відсутня. Також навчальний заклад немає заборгованості за отримані матеріальні цінності перед поставщиками та за виконані роботи перед підрядниками. Заробітна плата працівникам і стипендія студентам, аспірантам та докторантам індексується на індекс інфляції, та вчасно виплачується відповідно до термінів виплат, передбачених колективною угодою.

Із основними показниками фінансово-господарської діяльності університету, про які йшла мова у розповіді доповідача, можна ознайомитись у Звіті ректора за 2018 рік.

На думку Ольги Іванівни для нормального функціонування й розвитку університету на майбутнє необхідно збільшувати надходження до спеціального фонду бюджету, що формується завдяки платним послугам, які надаються університетом згідно із чинним законодавством.

У блоці обговорення «Різне» увага членів Вченої ради знову була прикута до питання формування рейтингів науково-педагогічних кадрів, що вже неодноразово піднімалось на засіданнях ректорату та Вченої ради університету. Перший проректор Валерій Хомич повідомив, що по факультетах були розіслані проекти показників рейтингового оцінювання професійної діяльності науково-педагогічних працівників.  Обговорення та внесення пропозицій до них відбувалося впродовж останнього місяця, і до якого долучилися всі факультети. Валерій Феодосійович відмітив, що всі ці пропозиції було вивчено і враховано, а також узагальнено, напередодні, на засіданні навчально-методичної ради і нині винесено на затвердження Вченої ради. Доповідач ознайомив присутніх із нововведеннями, що відрізняють цьогорічний рейтинг від минулорічних, а також ще раз, предметно, пройшовся до кожному пункту, за яким цьогоріч оцінюватимуть науково-педагогічні кадри університету.

Природньо, що в ході засідання питання отримало чимале обговорення у колі представників кафедр і присутніх науково-педагогічних кафедр університету, тому деякі корективи до анкети було внесено і затверджено безпосередньо в ході засідання Вченої ради.

Доведено до відома, що остаточні варіанти анкет буде надіслано до структурних підрозділів вже наступного тижня, а до 15 березня 2019 року науково-педагогічні кадри повинні їх заповнити та надати до навчального відділу університету. Керівництво університету акцентує увагу на тому, що внесення завідома неправдивих даних може мати негативні наслідки для науково-педагогічних кадрів університету, що їх нададуть.

Наостанок засідання, голова навчально-методичної ради університету, доктор педагогічних наук, професор Ольга Шапран та секретар Вченої ради,  кандидат історичних наук, доцент Алла Зленко винесли на затвердження членами Вченої ради університету теми кандидатських дисертацій та монографій та збірників наукових статей.

Максим Левченко

Перейти до вмісту