«Будуємо Україну разом»: сковородинівцям розповіли, як можна змінити Переяслав

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Будуємо Україну разом»: сковородинівцям розповіли, як можна змінити Переяслав

«Будуємо Україну разом» (БУР) – це волонтерський проект, під час якого у його учасників є можливість подорожувати, досліджувати Україну та допомагати людям, які цього потребують. Щороку до проекту долучається молодь з усієї України та навіть закордону, а 21 лютого 2019 представники проекту Віра Піонерська та Володимир Франт, за підтримки ГО «Джем Толока» та Наукового товариства університету завітали до нашого університету, та познайомили всіх охочих викладачів та студентів з діяльністю свого проекту, створеного у 2014 році благодійною організацією «Львівська освітня фундація».

«Будуємо Україну разом» – це про будівництво, але не просто будинків, а чогось набагато більшого. Найперше, це мережа проактивних людей, яким не байдуже, які не хочуть миритися з існуючими реаліями життя і готові творити зміни на місяцях, брати відповідальність за своє особисте життя, життя своєї громади та країни загалом. По-друге, це побудова комунікації між українцями з різних регіонів, адже для волонтерів проекту будівництво є новою формулою спілкування. Проект дає можливість людям їздити в інші області країни, пізнавати незвідані простори, знайомитись та зрештою розвінчувати стереотипи та стигми, що існують в нашому суспільстві щодо сходу і заходу України.

Під час зустрічі Віра та Володимир закцентували увагу присутніх на тому, що їх ініціатива сприяє будівництву громад у містах, гуртуючи місцевих жителів у живі спільноти, які перетворюють свої міста у комфортні місця для проживання, дозвілля та розвитку (молодіжні хаби, що виникли внаслідок БУР у містах). А також це побудова пулу особистостей, які будуть майбутніми лідерами думоктворцями змін, підприємцями та якісним середнім класом в країні.

Нині команда БУРу вирушила в тур знайомитися з 22 громадами та містами, що, попередньо, були відібрані для участі і організації волонтерських таборів. Переяслав став вже восьмим містом у міні-турі проекту. Напередодні зустрічі зі студентами Віра та Володимир зустрілися зі школярами та місцевою владою, познайомились із музейною спадщиною древньої переяславської землі, звернули увагу на проблеми, які організація могла б допомогти вирішити в нашому місті.

На переконання гостей саме через спільну працю та корисний відпочинок в колі однодумців, у молоді формується почуття довіри одне до одного та відповідальності за свою країну. Гості університету звернулися до студентів із пропозицією співпраці в плані покращення життя нашого міста вже найближчим часом, адже для цього воно має потужний потенціал небайдужої молоді, має дієву організацію, яка вже зараз займається розбудовою молодіжного центру, який згодом повинен стати новою платформою для громадянського та культурного розвитку нашого міста. А оскільки переважна більшість переяславських студентів є представниками чи не всіх регіонів України, бур-івці запропонували їм стати агентами змін у своїх населених пунктах.

У ході зустрічі гості розповіли і про те, що перші реалізації проектів відбулися на Східній Україні в Краматорську, де в 2014 році було відновлено 25 квартир, зруйнованих під обстрілами. З того часу, було проведено майже 50 таборів, в яких взяли участь 2000 волонтерів. Всі разом вони допомогли відремонтувати домівки 178 сім’ям та створили 12 молодіжних платформ.

Свого часу ініціатива «Будуємо Україну разом» виникла як волонтерська акція, що мала на меті відновити будинки, знищені війною на сході України. Проте, з часом, вона перетворилась на рух, що формує нову генерацію відповідальних українців, які творять зміни. Тому БУР – про будівництво, але не лише будинків, а чогось набагато більшого.

Не секрет, що сьогодні Україна  є полем битви між радянським менталітетом «влада подбає про мене»  і демократичним способом мислення, яке побудоване на проактивності та принципі – «майбутнє залежить від моєї участі». Воюючи, як з зовнішніми, так і з внутрішніми ворогами, ми одночасно намагаємося побудувати незалежну країну. Враховуючи всі негативні та позитивні елементи процесів державного будівництва наших сусідів, всі ми нині намагаємося виробити унікальний підхід, який зробить демократію реальною, а демократичні цінності – щоденною практикою людей. Демократія сама собою не підтримується, а вимагає повсякденної напруженої роботи та громадянської участі. І це саме те, що БУП намагається розвивати в українцях, залучаючи їх до своїх волонтерських освітніх таборів.

Розділяючи позицію гостей, ми в свою чергу також переконані, що велике починається з малого, а змінивши життя однієї людини, можна змінити ціле суспільство. Певно, важко не погодитись із цією позицію, а ще важче – не долучитись до проекту «Будуємо Україну разом». Переконані, що вже незабаром багато сковородинівців поповнить лави цієї корисної ініціативи, а Переяслав, нашими спільними і продуктивними зусиллями, стане ще кращим та красивішим.

Максим Левченко

[vcfastgallery columns=”4″ fg_type=”magnific-popup” size=”fg-masonry” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” fg_smartphone_l_columns=”2″ fg_tablet_p_columns=”2″ fg_tablet_l_columns=”3″ fg_desktop_medium_columns=”4″ fg_desktop_small_columns=”2″ images=”13994,13999,13998,13997,13996,13995,13993,13992,13991,13990,13989,13988,13987,13986,13985,13984,13983,13982,13981,13980,13979,13978,13977,13976,13975,13974″]
Перейти до вмісту