«Головне, щоб життя були не марно віддані»: в університеті вшанували Героїв Небесної Сотні

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Головне, щоб життя були не марно віддані»: в університеті вшанували Героїв Небесної Сотні

Герої не ідуть у небуття
Сини величної країни
І в пам’яті на все життя
Натхненник, друг, син України…

У 2019 році Україна вже вп’яте відзначила День пам’яті Героїв Небесної Сотніособливий у житті нашої незалежної держави та більшості притомних українців день, коли ми вшановуємо подвиг учасників Революції гідності з метою увічнення їх великої людської, громадянської та національної відваги і самовідданості, сили духу і стійкості людей, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

П’ять років тому, саме 20 лютого 2014 року, загинуло найбільше активістів Євромайдану, а всі  революційні події зими 2013-2014 років забрали життя у понад ста їх учасників. Вже 21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Того дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною Сотнею», а під час прощання із загиблими лунала пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквієм.

У середу, 20 лютого 2019 року, у головному корпусі ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» відбулося традиційне вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні. Віддати шану Героям зібралися представники ректорату, декани факультетів, викладачі та студенти вишу.

Як зазначив у своєму зверненні до присутніх проректор з наукової роботи Сергій Рик, цей день став незаперечним доказом відродження Української нації, нашої держави, а також підтвердженням того, що події, які відбулися на Майдані змінили та зміцнили український  народ, об’єднавши в єдиній, соборній й незалежній Україні.

Доктор філологічних наук, директор центру Сковородинознавства Микола Корпанюк у своєму виступі нагадав учасникам зібрання, що п’ять  роки тому на столичному Майдані Незалежності відбулися події, які сколихнули не тільки Україну, а й весь світ. Микола Павлович наголосив, що надзвичайно вагому роль у Революції Гідності зіграло саме студентство та відзначив наскільки сильно від молоді залежить наше спільне майбутнє.

Кожен із присутніх схилив голову перед світлою пам’яттю Героїв Небесної Сотні, які своїм життям викупили свободу для мільйонів українців і дали шанс збудувати нову демократичну правову державу. Головним лейтмотивом зібрання стала думка щодо того, аби життя які понесли за собою події тієї вогняної зими та всіх наступним подій були віданні не марно.

По обіді в актовій залі університету, для всіх бажаючих, відбувся показ фільму «Бійня на Майдані» – документальної стрічки-розслідування американського режисера Джона Бек-Хоффмана, що показує трагічні події Революції Гідності.

Революція Гідності надзвичайно важким іспитом для нашої нації, вистоявши під час якої, ми засвідчили усьому світові свою європейськість та неймовірне прагнення до свободи.  Сьогодні найголовніше наше завдання –  пам’ятати своїх героїв та їхній подвиг, залишатись відданими цінностям та ідеалам Майдану. Не зрадьмо Небесну Сотню!

Ольга Науменко

[vcfastgallery columns=”4″ fg_type=”magnific-popup” size=”fg-masonry” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” fg_smartphone_l_columns=”2″ fg_tablet_p_columns=”2″ fg_tablet_l_columns=”3″ fg_desktop_medium_columns=”4″ fg_desktop_small_columns=”2″ images=”13918,13917,13916,13915,13914,13913,13912,13911,13910,13909,13908″]
Перейти до вмісту