На педагогічному відбувся захист магістерських робіт спеціальності «Образотворче мистецтво»

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > На педагогічному відбувся захист магістерських робіт спеціальності «Образотворче мистецтво»

«Через красиве – до людського…»
(В.О. Сухомлинський)

Прекрасне в житті, прекрасне в мистецтві допомагає людині жити, допомагає виконувати складну справу життя, формувати високодуховні і моральні цінності. Як говорив Й.В. Ґете: Мистецтво – посередник того, що неможливо висловити.

Мистецтво, у силу своєї універсальності, невичерпності тематики й різноманітності видів, жанрів та напрямів, може слугувати джерелом, основою і засобом професійного розвитку особистості на кожному з його етапів. За словами видатного українського педагога Василя  Сухомлинського, мистецтво випрямляє душу людини як гімнастика тіло, адже твори образотворчого мистецтва утверджують в душі молоді почуття краси. Саме пізнаючи цінності мистецтва, людина пізнає людське в людині, підносить себе до прекрасного, переживає естетичну насолоду.

Нещодавно на педагогічному факультеті (декан професор Наталія Ігнатенко) проходив захист магістерських робіт студентів спеціальності «Образотворче мистецтво». У своїй практичній частині роботи магістранти представили найрізноманітніші техніки образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва: графіка, олійний та акварельний живопис, аплікація, традиційна українська вишивка, сучасна вишивка стрічками, колаж, декоративний розпис, а також мистецтво, яке прийшло з Китаю та Японії – це батик та кінусайга.

За роки навчання студенти мали змогу спробувати себе у багатьох видах мистецтва: мала скульптура, батик, витинанка, олійний та акварельний живопис, декоративний живопис, рисунок тощо. Брали участь у Міжнародних та Всеукраїнських художніх виставках, були учасниками  наукових  конкурсів та олімпіад з образотворчого мистецтва і дизайну.

 Роботи випускників наповнені високою майстерністю, вишуканістю композицій та глибоким духовним змістом. Вони доторкаються до таких тем, як християнські цінності, символіка українських орнаментів, цінності народних мотивів різних регіонів України. На особливу увагу заслуговує робота Олександра Звєрєва «Осінній пейзаж», де зображено Хортицю. Духовні цінності представляє в своїй роботі Тетяна Гаган «Духовні символи. Різдво», техніка «аплікація». Студентка Юлія Бєлашенко досліджувала у своїй роботі орнаментику народів світу і використала її у своєму декоративному панно: «Єдність культур». Кожна робота надзвичайно цінна і  цікава  за своєю тематикою.

Після успішного захисту робіт своїми враженнями від навчання в університеті поділилися випускниці спеціальності «Образотворче мистецтво»:

Катерина Розовик:

– Мене завжди цікавили творчість і мистецтво. Протягом мого дитинства мама залучала мене до різних мистецьких заходів. І коли постав вибір з обранням професії, проблем з цим не було. Оскільки з раннього дитинства я мала здібності до музики, то подала документи до нашого вишу на спеціальність «Музичне мистецтво». В університеті я познайомилася зі студенткою, яка навчалася на спеціальності «Образотворче мистецтво» і ми з нею почали товаришувати, до того ж разом проживали в гуртожитку. Після пар вона мені завжди розповідала як в них проходять лекції, які техніки вивчаються, як відбуваються практичні заняття. Мені було дуже цікаво все це слухати, а незабаром я й сама почала відвідувати творчі майстерні, допомагати їй виконувати різні композиції. І знаєте, в мене було таке враження, що я навчаюся не на своїй спеціальності, а на спеціальності – «Образотворче мистецтво». Тому коли випала нагода перевестися на спеціальність «Образотворче мистецтво», я залюбки це зробила і не скільки не пожалкувала. Саме тут в мене відкрилися крила. Я цим жила. Завдяки талановитим викладачам я удосконалила свої знання з Петриківського розпису, навчилася багатьом творчим елементам, яких не знала до навчання в університеті. Тут дійсно хороший і талановитий колектив викладачів, які тебе у будь-якій ситуації підтримають, допоможуть, порадять і навчать. Якби можна було повернути час назад, і потрібно було подавати документи до вищого навчального закладу на навчання, я б без вагань подала до нашого вишу, щоб прожити ці неповторні роки знову.

Іваницька Олена:

– Так склалося життя, що першу освіту маю економічну. Але якщо в душі ти не економіст, а митець, то як не крути, а ти будеш займатися улюбленою справою. Живописом я почала займатися з 2012 року: відвідувала в м. Києві та Борисполі різні мистецькі майстер-класи і гуртки. Свої роботи я представляла на виставках у Борисполі. Зараз є членом Спілки майстрів Борисполя, до якого входять художники і майстри декоративно-прикладного мистецтва. Я вдячна долі, яка привела мене до цього вищого навчального закладу, де дійсно дають знання і практику. Цей заклад освіти з високим рівнем навчання і професійними викладачами. Саме тут я зрозуміла, коли займаєшся улюбленою справою, тобі не шкода свого часу, адже ця справа приносить лише задоволення.

Педагогічному колективу університету хочу побажати талановитих студентів, які будуть з любов’ю та вдячністю ставитися до викладачів та своєї професії. Бажаю лише розвитку та довгих років праці. А студентам – побажаю лише одного, цініть роки навчання, цініть людей, що вас навчають, не лінуйтеся вкладати свої сили, будьте цікавими та творчими.

Вітаємо усіх випускників та їхніх наукових керівників із успішним захистом магістерських робіт, бажаємо нових творчих досягнень та реалізації у професійній кар’єрі! А також запрошуємо оглянути виставку магістерських робіт, котра знаходиться у 326 аудиторії першого корпусу.

Ольга Стрілець, Ольга Науменко

[vcfastgallery columns=”4″ fg_type=”magnific-popup” size=”fg-masonry” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” fg_smartphone_l_columns=”2″ fg_tablet_p_columns=”2″ fg_tablet_l_columns=”3″ fg_desktop_medium_columns=”4″ fg_desktop_small_columns=”2″ images=”12828,12827,12826,12825,12824,12823,12822,12821,12820,12819,12818,12817,12816,12815,12814,12813,12812,12811,12810,12809,12808,12807,12832,12831,12830″]
Перейти до вмісту