«Як ліки для душі» – ювілейний всеукраїнський тур «Ліги сміху» завітав до Переяслава

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > «Як ліки для душі» – ювілейний всеукраїнський тур «Ліги сміху» завітав до Переяслава

У 2019 році відомий гумористичний телевізійний проект «Ліга сміху» відзначить свій перший ювілей. Рівно 5 років тому, силами студії «Квартал 95» і компанії «Drive Production», в Україні з’явився молодіжний рух, що об’єднав талановитих, креативних і артистичних людей з усіх регіонів України. До святкової дати студія «Квартал 95» і компанія «Квартал-Концерт» вирішили зробити подарунок всім шанувальникам цієї гри, організувавши масштабний всеукраїнський тур кращих команд «Ліги сміху» вищими навчальними закладами України.

30 листопада 2018 року, по опівдні, в рамках туру, до ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» завітав зоряний десант гумористичних зірок «Ліги сміху», а саме команди «Вінницькі», «Збірна Кременчука», «30+».

Передувало концерту тривале очікування, яке, для більшості студентів та викладачів університету, розпочалось від концерту до Дня студента, коли керівником соціально-гуманітарного відділу Андрієм Іващенко було оголошено, що університет увійшов до переліку 50 міст та навчальних закладів, куди в рамках ювілейного туру завітають найвідоміші команди одного з найпопулярніших телевізійних проектів нашої Батьківщини. Насправді, цьому оголошенню передувала серйозна робота соціально-гуманітарного відділу та адміністрації нашого ВНЗ, що почалась ще на початку осені та тривала до самого моменту урочистого оголошення цієї новини та, безпосередньо, концерту. Після цього кожен з тих, хто нині читає цю статтю, напевно, зареєструвався на сайті проекту (а дехто, навіть, не з одного номера) і з нетерпінням очікував повідомлення зі своїм щасливим квитком, щоденно і наполегливо запитуючи всіх, хто, теоретично, міг мати хоч якусь причетність до цього дійства, питання кшталту: «А коли прийдуть квитки?» «А хто саме приїде?» «А не студентам можна буде зайти?», тощо.

Мрії почали збуватися в переддень заходу, коли більшості студентів надійшли омріяні повідомлення із посиланнями на квитки, а викладачі та окремі містяни отримали запрошення на свято гумору та гарного настрою. Вже наступного дня, у п’ятницю, на сходах ІІ корпусу університету було не проштовхнутись від кількості бажаючих потрапити на безкоштовний концерт за роздрукованими квитками. Глядацька зала вразила високим рівнем світла і звуку – для його забезпечення від самого ранку в Переяславі працювала технічна група «Квартал-Концерту», що привезла з собою цілу вантажівку різноманітної апаратури.

Перед початком шоу глядачі переглядали трейлери до нового фільму студії «Квартал 95» «Я, ти, він, вона», що вийде вже наприкінці цього року, та нового сезону серіалу «Слуга народу», що вийде в березні.

Перед початком концерту його ведучий, член «Збірної Кременчука» Сергій Утянський запропонував присутнім переглянути відеонарізку з різних університетів нашої країни, в яких вже встиг відлунати ювілейний всеукраїнський тур «Ліги сміху», старт якому під час зйомок «Зимового кубку Ліги сміху», дав ведучий і продюсер телевізійного проекту Володимир Зеленський. «Давайте відзначати п’ятиріччя разом!», – сказав лідер «Кварталу 95» прямо на сцені і передав естафету столичному «Політеху», від якого, поступово, проходячи через численні українські міста та навчальні заклади,  вона дійшла до ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Під гучні оплески залу на сцену вибігли улюблені багатьма глядачами у залі команди «Лігу сміху» «Вінницькі», «Збірна Кременчука» та «30+» з Житомира, яким цього дня випала нагода подарувати дві години гарного настрою добірному товариству переяславських сковородинівців, і, хоч на мить, відволікти їх від щоденної рутини та перебігу зимової сесії. Після виконання знайомого кожному прихильнику «Ліги сміху» гімну цієї програми, розпочались виступи команд.

Відкрила програму «команда із Вінниці, яка поки що завжди починає програму першою»«Вінницькі», що  була створена в 2017 році, коли ж вперше і виступила на фестивалі «Ліги сміху» в Одесі, де відразу потрапила в телевізійну версію, ставши півфіналістами «Ліги сміху» 2017 року. Команда молода, але по учасниках цього не скажеш, адже в її складі досить відомі й імениті актори, а саме: Дмитро Голубєв – актор і автор «Країна У», «Казки У», «Зірконавти», є капітаном команди; Олександр Теренчук – актор «Країна У», «Одного разу під Полтавою», «Казки У» та Василь Гуменюк – актор і вокальний голос колективу. Саме ці хлопці і завітали до Переяслава, на жаль, не прихопивши з собою ще одну відому учасницю своєї команди Ірину Сопонару (яка, на прикрість захворіла). Виступ колективу як завжди базувався на класичному дусі, який завжди підкріплений інтелектуально і актуально. Гумористи, традиційно, продемонстрували залу свої кращі побутові замальовки, що стосувались ситуацій на весіллі, біля пологового будинку, в човні на річці, на уроці та багато-багато інших. Команда, відома глядачу своїми вокальними талантами, не залишила без пісень і переяславців, заспівавши їм кілька гумористичних текстів.

І якщо одні дивували своїми вокальними талантами, то «Збірна Кременчука» традиційно дивувала всіх своїми неймовірними хореографічними номерами, що обрамлюють запальний молодіжний гумор цієї команди, який стосується тем, близьких більшості присутніх у залі: перед першим поцілунком, залежність від смартфону, випадок у супермаркеті – ось далеко не повний перелік номерів, показаних сковородинівцям в ході виступу команди. Зал надзвичайно вразила харизма та наймовірна пластичність учасниці цієї команди Катерини Нікітіної, що, до слова, була єдиною гумористкою жіночої статі, яка завітала до Переяслава зі складу усіх команд.

Нарешті на сцену вийшла найдосвідченіша за віком команда із славного міста Житомира «30+». ««30+» це коли твій ранок суботи починається не з двох пляшок пива, а з двох серій «Фіксиків», вважають хлопці. Житомиряни подивували глядацький зал кумедними замальовками зі сталим життєвим досвідом та справжньою поліською харизмою.

Багато номерів, показаних командами у ході виступу, вже ввечері,  переважна більшість українців, могли побачити у «Зимовому Кубку Ліги Сміху 2018». Тому, констатуємо, що переяславцям випала неабияка честь побачити їх одними із перших. 

У перерві між блоками виступів команди зіграли з залом у форматі «розминки», де низка бажаючих студентів та викладачів нашого університету могли задати командам гострі та цікаві питання на будь яку тематику. Сковородинівці активно задавали свої питання, а гості залюбки відповідали на них у дотепній формі.

Приємно і те, що більшість команд, які завітали до Переяслава, є педагогами за освітою. Вінничани є випускниками Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, а житомиряни – Житомирського державного університету імені Івана Франка. Тому, на запевнення команд, виступати для майбутніх педагогів їм було ще приємніше, ніж зазвичай.

До слова, в Переяславі команди показували не накатану сталу програму, а активно розбавляли її жартами на місцеві теми. Кажуть, що багато українських міст, на ментальному рівні, дещо схожі між собою, тому гумористам вистачило запитати основні назви і прізвища Переяслава, аби інтегруватись і покзаати переяславцям замальовки на рідні для них теми. Відтак, глядачі могли побачити номери про випадок у кабінеті ректора нашого університету Віктора Коцура, сон Бойка Михайла Михайловича, безліч різноманітних випадків на Підварках та Леваді, у нічному клубі «Адреналін», на трасі Переяслав – Бориспіль та ще багато інших інтерпретацій переяславських тем, що викликали правдивий подив та відмінну реакцію в залі.

Наостанок, команди записали відеозвернення з передачею естафети «Зробимо це разом» одному зі столичних вищих навчальних закладів та разом із залом виконали традиційну пісню «Все буде добре», що завершує всі концерти «Ліги сміху».

Вже в особистому спілкуванні з учасниками команд ми переконались, що чи не всі вони вперше побували в Переяславі, і отримали істинне задоволення від виступу, що став передостаннім у турі саме цього складу команд (в ювілейному турі, паралельно, працюють 5 складів найпопулярніших команд «Ліги сміху», які, сумарно, дадуть близько 90 концертів Україною). За словами деяких опитаних учасників команд, Переяслав та його виш став одним із трьох найулюбленіших міст та університетів, які вони відвідали під час свого туру, а наш зал був одним із найтепліших у плані сприйняття гумору. Концерт був багатим на позапланові внутрішньо-командні моменти та гарний настрій за кулісами.

Своїми враженнями від події з нами поділились студенти та викладачі нашого університету:

Валерій Хомич, перший проректор університету:

«Все було прекрасно – креативні команди, актуальні і сучасні жарти! Родзинкою заходу були команди, що дуже рівномірно і гарно побудували свої виступи»

Лілія Дудник, магістрант ІІ року навчання філологічного факультету:

«В самий насичений та емоційно напружений період студентського життя, – в період сесії, в рамках туру «Ліга Сміху 5 років» до нашого університету завітали команди-учасники однойменного телевізійного проекту. Команди «зарядили» зал мегапозитивними емоціями.  Панувала атмосфера радості,  гумору та чудового настрою. І як би там не конкурували команди під час основних ігор,  видно,  що всі вони є дуже хорошими товаришами. Приємно також розуміти,  що більшість із гумористів, колись, також навчалися в педагогічних вишах,  тому, як ніхто, розуміють тонкощі нашого навчання і вдало показують це на сцені. Хотілося б окремо подякувати організаторам цього заходу від себе та всіх студентів нашого ВНЗ за можливість долучитися до цікавого та крутого челенжу, і отримати істинну насолоду від виступу улюблених гумористичних команд у нашому місті.  Дякуємо командам, що додали яскравих кольорів та теплих емоцій в ці прохолодні зимові дні.  Сил вам, наснаги й успіхів у вашій справі.  Чекаємо з нетерпінням на продовження!»

Михайло Бойко, голова профкому

«Мені сподобалось, дуже актуальні і дотепні жарти. Хоч всі команди перший раз у нас, але їм вдалось на адреналіні виступити, і використати у своїх жартах певні місцеві родзинки, які вони, вочевидь, оперативно дізналися перед виступом. Сподобалось те, як вони пожартували, в тому числі, і про мене. Хотілось би щоб, згодом, до нас завітали і інші команди цього чудового проекту, а якщо командам які виступали цього разу у нас сподобалось ми охоче чекатимемо їх знову, з новими жартами. Переконаний, що запасу їх гумору вистачить ще на кілька таких концертів»

Ірина Безпалько, студентка IV курсу соціоісторичного факультету:

«Вже давно для мене стало звичкою чекати нові випуски «Ліги сміху» та проводити вільний час за її переглядом. Одного разу зірки цього проекту вже приїжджали до нас в університет, аби привітати з днем народження місцеву команду «ЛюКНам», і виступили на всі сто, тож і цей раз не став виключенням. Тепла атмосфера, багато усмішок та гумору. Особисто мені сподобалось, виступ пройшов весело та залишив по собі приємні спогади та емоції».

Артем Гром’як, магістрант ІІ року навчання:

«Отримав масу вражень і океан задоволення від цього дійства. Приємно, що університет долучився до цього туру, адже за 5 років «Ліга сміху» стала величезною платформою для розвитку і реалізації української молоді з чудовим почуттям гумору.  Найбільше сподобався виступ «Збірної Кременчука», «Вінницькі» і «30+» теж виступили на дуже гарному рівні. Розраховував, що до нас завітають команди «VIP Тернопіль» і «Днепр», але, звичайно ж, не все відразу. Сподіваємось «Квартал Концерту» сподобався рівень нашої публіки, і вони ще неодмінно привезуть до нас інші команди «Ліги сміху». Всьому свій час, а мрії мають чарівну здатність збуватися».

Юлія Миронюк, студентка ІІІ курсу соціоісторичного факультету:

«Вперше почувши про те, що до нас завітають команди «Ліги сміху», ми не гаючи часу одразу ж зареєструвалися. Якою ж була радість, коли вчора ми отримали свої квитки, і вже сьогодні ми відвідали концерт, отримавши шалені емоції, яких не отримаєш при перегляді телевізійної версії за телевізором чи ноутбуком. Не передати словами,  наскільки команди намагалися передати свої емоції та достукатись до наших сердець. Для повної феєрії і 100%-вого заряду енергії нам не вистачало Ірини Сопонару та «Загорецької Людмили Степанівни», бо ми їх дуже чекали».

Свідченням того, що студентам та викладачам нашого університету теж неймовірно сподобався концерт стали численні фото та відеовідгуки про нього у соціальних мережах, спільні світлини з учасниками команд, які самі оперативні сковородинівці встигли зробити за лічені хвилини до їх від’їзду з міста, адже попереду лігосміхівців чекав ще один виступ у столиці. Враховуючи те, що багато артистів висловили щире бажання, за якийсь час, повернутись до нашого міста із новою програмою, будемо сподіватися, що тенденція виступів учасників «Ліги сміху» у Переяславі неодмінно буде продовжена і примножиться ще кількома відомими командами, хай навіть і не на безоплатній основі.

Максим Левченко

[vcfastgallery columns=”4″ fg_type=”magnific-popup” size=”fg-masonry” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” fg_smartphone_l_columns=”2″ fg_tablet_p_columns=”2″ fg_tablet_l_columns=”3″ fg_desktop_medium_columns=”4″ fg_desktop_small_columns=”2″ images=”12223,12222,12221,12220,12219,12218,12217,12216,12215,12214,12213,12212,12211,12210,12209,12208,12185,12207,12206,12205,12204,12203,12202,12201,12200,12199,12198,12197,12196,12195,12194,12193,12192,12190,12189,12187,12186,12184,12191,12188″]
Перейти до вмісту