Сковородинівці запалили свічу пам’яті за українцями, що поклали життя за гідність та свободу

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Сковородинівці запалили свічу пам’яті за українцями, що поклали життя за гідність та свободу

21 листопада 2018 року Україна вп’яте відзначила День Гідності та Свободи. Для більшості українців цей день не є святковим, адже, у свідомості багатьох із нас, Україна вже більше ніколи не буде такою, якою вона була до подій Революції Гідності, коли багато справжніх українців поклали свої життя та здоров’я, довівши те, що «честь» та «гідність» для них не просто слова на папері. В силу подій, які випали на долю нашої нації впродовж останніх років, більшість із цих людей і нині продовжує свою боротьбу.  Сьогодні є усвідомлення того, що ми можемо і маємо впливати на своє майбутнє, ми повинні боротись з тими, хто хоче розтоптати нашу гідність та свободу. Тому двадцять перший день листопада – це завжди день пам’яті, день спогадів про ті складні події, день роздумів та аналізу того, що вже зроблено, і того, що ще необхідно зробити на шляху розбудови нашої держави.

Протягом п’яти років у ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» в цей день відбувається лінійка пам’яті та акція «Запали свічку», до якої активно долучається велика кількість викладачів та студентів нашого навчального закладу. В цей день до присутніх, що, близько опівдня, зібралися на ІІ поверсі І корпусу університету, звернувся ректор університету, академік Віктор Коцур. Віктор Петрович відзначив, що День Гідності і Свободи є визначальним в нашому подальшому суспільному та економічному житті. Саме завдяки перемозі Революції Гідності, як, і свого часу, революції Помаранчевої, ми започаткували рух до європейських і світових цінностей, і, не дивлячись на певні припливи і відпливи, в цьому напрямку, ми наполегливо рухаємось далі. У нас було два вибори – або йти шляхом тоталітаризму і авторитаризму (що, як відомо закінчилось для нашої нації голодоморами і репресіями, нехтуванням людських цінностей та гідності людини), або ж шляхом демократії та розвитку, який обрало цивілізоване людство. Свій другий вибір ми зробили і у 2004, і у 2013 році. Сьогодні коли ми наближаємось до наступної виборчої кампанії, ми все частіше задумуємось про те, що нам дав Євромайдан. Найперше, ми підтвердили свою людську гідність і свій демократичний поступ, чітко відмежувавшись від авторитаризму. По-друге, це безповоротний процес здійснення реформ у напрямку європейських цінностей. Цінності українців як свободолюбного, демократичного і вільного народу превалюють над економічними, меркантильними цінностями, бо найдорожче – це свобода вибору, можливість інтегруватися у прогресивні системи, відвідувати світ і бути вільною людиною. За це боролися і перемагали наші попередники, наша активна молодь, що активно відгукнулася на революційні події 2013-2014 рр. Сьогодні ми стверджуємо свій демократичний вибір, а також повинні мобілізуватися, аби не розміняти ці цінності. Які б труднощі не переживала країна, які б проблеми не нав’язувались ззовні – ми повинні утверджуватись і слідувати згідно утверджених нами цінностей.

Головною рушійною силою Революції Гідності виступила молодь, яка сказала, що вона більше ніколи не буде «совком», висловивши бажання жити у вільній, європейській, незалежній і багатій Україні. Багато студентів та викладачів нашого університету стали живими очевидцями та учасниками тих подій, і можуть про це відверто розповісти. Одним із учасників тих подій був кандидат політичних наук, викладач Віталій Коцур. Віталій Вікторович, згадуючи ті події, розповів про те, що п’ять років тому він навмисне замість стояння у аудиторії перед студентами обрав Майдан, як і всі мерз там, зустрівши, при цьому, надзвичайно різних, за віком і поглядами, людей з різних регіонів України. Що їх привело на Майдан? Кожна людина, починаючи від працівника шахти і закінчуючи докторами наук заявила про приниження своєї гідності старою системою Януковича, яка ні в що не ставила громадянина. Сучасні українці, переживши кілька революцій, анексію Криму та війну на Схожі, нині вже не мають права на відкат назад. Кожен, хто пройшов крізь це, вже більше ніколи не хоче повернутися до тої старої системи. Віталій Коцур процитував фразу видатного вітчизняного державного діяча В’ячеслава Чорновола, що пригадалась йому коли він йшов на цю зустріч, «Україна починається з тебе». Тож, якщо кожен буде жити гідно та по совісті, любити та поважати один одного, бути чесним зі своїм ближнім та допомагати йому Україна буде кращою. Гідно несіть ношу українця.

Присутні, зі свічками в руках, хвилиною мовчання, згадали всіх героїв Небесної сотні, всіх, хто поліг у неоголошеній війні на Донбасі, згадали мільйони жертв Голодомору 32-33 рр. (напередодні відзначення Дня їх пам’яті).

Будьмо гідними пам’яті героїв, всіх знайомих і незнайомих нам людей, в очах яких ми бачимо гідність, і які боронять нашу свободу та нашу незалежність.

Максим Левченко

[vcfastgallery columns=”4″ fg_type=”magnific-popup” size=”fg-masonry” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” fg_smartphone_l_columns=”2″ fg_tablet_p_columns=”2″ fg_tablet_l_columns=”3″ fg_desktop_medium_columns=”4″ fg_desktop_small_columns=”2″ images=”12008,12006,12011,12007,12012,12017,12016,12015,12014,12013,12010,12009,12005″]
Перейти до вмісту