Університетська родина поповнилась новим поколінням студентів

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Університетська родина поповнилась новим поколінням студентів

Від самого рання, 1 вересня, у студмістечку Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди помітно трішки розгублених, гарно вбраних молодих хлопців та дівчат з їх батькам та друзями. Хтось ще заносить речі до гуртожитків, хтось вже зацікавлено блукає тінистими університетськими алеями і розглядає корпуси. Не дивина, що з кожною хвилиною людей в околицях переяславської альма-матер більшає, адже саме цього першого осіннього ранку, традиційно, наша університетська родина гостинно приймає до своїх дружніх лав нове покоління сковородинівців.

Близько десятої ранку на майданчику біля входу в центральний корпус в університет вже не злічити викладачів, студентів, батьків, численних гостей та колишніх випускників університету, що злетілись на університетське подвір’я з нагоди урочистого зібрання до Дня знань та початку нового 2018-2019 навчального року. Лунають добірні україновомовні композиції, повітря щохвилинно все більше і більше наповнюється передчуттям свята, університетське подвір’я рясніє різнобарвними вишиванками – саме такий дрес-код було рекомендовано обрати до першого свята вересня гостям свята.

Після святкового переливу фанфар до присутніх звертається ведучий урочистостей, керівник соціально-гуманітарного відділу університету Андрій Іващенко, та оголошує про довгоочікуваний початок урочистого зібрання  з нагоди свята знань. Для когось це перший день у статусі студента, для когось – час, коли їх діти вирушають у самостійне доросле студентське життя. Для майбутніх випускників університету з цього моменту починаються останні кроки студентського життя, для викладачів – час сіяння доброго, мудрого та вічного. Всі вирушають у нелегкий, але цікавий шлях здобування нових знань, досягнення нових вершин.

Ведучий проводить перекличку – на назви своїх факультетів відгукуються радісні першокурсники, студенти фінансово-гуманітарного, природничо-технологічного, філологічного, педагогічного факультетів, факультету фізичного виховання, а також новоутвореного соціоісторичного факультету, котрий відтепер включатиме в себе відділення педагогіки та психології та історичне відділення.

Урочисте зібрання присвячене Дню знань оголошується відкритим. Всі присутні виконують Гімн нашої держави, а над університетським подвір’ям здіймається Державний Прапор України, який піднімають заступник голови студентської ради університету Дмитро Степенко та голова студентської ради гуртожитку №1 Єлизавета Димарецька. За ним місця на флагштоках займають стяги університету, студентської ради та студентського волонтерського корпусу. Їх піднімають голова студентської ради фінансово-гуманітарного факультету Дарія Весельська, заступник голови студентської ради університету Богдан Костирко та голова студентської ради філологічного факультету Яна Проворова. Університетська родина дружно виконує традиційний «Gaudeamus», студенти покладають квіти до погруддя видатного українського філософа та педагога Григорія Савича Сковороди, чиє ім’я гордо носить наш навчальний заклад.

До слова запрошується ректор університету, академік Національної академії педагогічних наук, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України Віктор Петрович Коцур. У вітальному слові ректор зазначає, що 2018-2019 навчальний рік проходитиме в реформуванні освіти, продовженні євроінтеграційних процесів в державі, місті та університеті, боротьбі України за утвердження своєї незалежності та в умовах інших викликів ХХІ століття. Всі ми разом своєю працею, своїми досягненнями робимо внесок у розбудову нашого університету, всієї нашої держави. Нам є ким пишатись та з кого брати приклад – нашими випусниками є всесвітньовідомі боксери брати Клички, параолімпійська чемпіонка Олена Юрковська, низка інших видатних спортсменів, митців та державних діячів. Наш університет – це країна знань, країна професійного зростання та якісного освоєння майбутньої професії, а також самореалізації. Віктор Петрович наголошує, що наш університет створив всі умови для повноцінного розвитку у сковородинівців найкращих фахових та громадянських якостей та побажав всім успіхів у новому навчальному році.

Після музичної родзинки, у виконанні Анастасії Петрової та Анни Ляч, до вітального слова було запрошено міського голову міста Переяслава-Хмельницького Тараса Вікторовича Костіна. Він висловив приємність перебування на святі, та констатував, що нині університет займає ключові позиції в місті та є вагомим фундаментом творення місцевого бюджету, а місто пишається своїм славетним університетом. Очільник міста побажав усім єдності, впевненості у завтрашньому дні та миру.

До вітальних слів долучився ще один почесний гість – член Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України Іван Григорович Шпиталь, палка патріотична промова якого була сповнена віхами історії українського поступу, іменами кращих синів та доньок України, на яких варто рівнятись усім нам, численними цитуваннями кращих зразків класики української поезії. Іван Григорович побажав усім думати у потрібному для України руслі, наполегливо вчитись, адже без знань не буде України, а першокурсників запевнив, що на Переяславщині вони знайдуть багато покладів, які остаточно утвердять їх національну ідентичність.

Для всіх нас очевидно, що мирне небо і досі дістається нам дорогою ціною. Протягом багатьох століть на долю нашого народу випадала постійна боротьба за власну свободу та свої національні ідеї. Наша країна ніколи не забуває своїх загиблих синів та доньок, тому присутні вшанували хвилиною мовчання тих, хто загинув у горнилі Другої Світової війни, тих, хто поклав своє життя за вільну та соборну Україну, героїв Небесної сотні, героїв що полягли на сході нашої Батьківщини, всіх видатних українських митців та державників, педагогів, та тих, хто завжди сприяв розвитку нашого університету і кому він завдячує своєю історією та традиціями. Як символ вічної пам’яті, поваги та вдячності усім загиблим патріотам представники студентства поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні, а Анна Ляч виконала для присутніх композицію «Мати».

Нове покоління сковородинівців привітав голова студентської ради університету Іван Рябчук, після чого студенти новачки, вже традиційно для нашого університету, вишикувались для складання традиційної клятви студентів, яку виголосив голова студентського бюро Владислав Міранович. Після цього ректор університету, за давньою традицією, передав студентам природничо-технологічного факультету Андрію Совальському та Вікторії Сушинець символічні ключі від країни знань та студентський квиток. Із цього моменту юні студенти та молоді спеціалісти стали частиною великої дружної університетської родини. Над сковородинівським подвір’ям зазвучала легендарна «Червона Рута» у виконанні Азубіке Чіджоке та Анастасії Петрової.

Святкове зібрання завершилось традиційним фото всіх сковородинівців на фоні університету та випускання голубів у знак щирої надії на якнайскоріше настання миру над всією українською землею. Але не закінчилось свято у сковородинівців – всі продовжували спілкуватись зі старими добрими друзями, викладачами, бажаючі робили фото з ректором.

Радісно, що університетське подвір’я знову наповнилось щасливим гаміром студентства, який вже з понеділка прийде сюди на заняття, буде втілювати тут свої кращі ідеї, активно проводити своє студентське дозвілля, та просто радіти життю. Адже, студентські роки – це, напевно, найкращі роки у житті: роки безмежної жаги до знань, творчого пошуку, великої академічної єдності викладачів та студентів на шляху до знань.

Сердечно вітаємо всіх студентів, викладачів та працівників університету з початком нового навчального року. Вперед до нових взаємних знань та звершень!

 Максим Левченко

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” images=”8083,8072,8073,8074,8075,8076,8077,8063,8078,8079,8080,8081,8082,8084,8085,8086,8087,8088,8089,8090,8091,8092,8093,8094,8095,8096,8097″]
Перейти до вмісту