Олександр Потапенко презентував у виші книгу «Енциклопедичний словник символів культури України» 

Університет Григорія Сковороди в Переяславі > Публікації > Новини > Олександр Потапенко презентував у виші книгу «Енциклопедичний словник символів культури України» 

23 квітня відзначається Всесвітній день книги і авторського права. Це свято має на меті сприяти поширювати задоволення від книжок і читання. Щороку 23 квітня у всьому світі проводять святкування, мета яких – визнати чарівну силу книг, що є зв’язком між минулим і майбутнім, мостом між поколіннями та культурами.

Саме в цього дня в університетській книгозбірні відбулася презентація книги «Енциклопедичний словник символів культури України»  та зустріч із автором книги, завідувачем кафедри української лінгвістики і методики навчання,  професором Олександром Потапенком, який вже багато років є наставником молоді, дослідником галузі мовознавства, літературознавства, філософії, співтворцем пісень і романсів.

Олександр Іванович розповів, що «Енциклопедичний словник символів культури України» вийшов вже сьомим, доповненим та переробленим виданням. У «Словнику…» подано інформацію про найважливіші наукові, філософські, художні, міфологічно-релігійні, побутові символи українців. Простежується виникнення, функціонування символів від найдавніших часів до сьогодення на всіх континентах. Значна увага приділена питанням семантики певного символу в античній міфології, релігії (Єгипет, Греція), слов’янському народовір’ї (язичництві), християнстві, ісламі, буддизмі.

Автори статей – авторитетні науковці з різних суспільних сфер: академік, доктор історичних наук Віктор Коцур, доктор історичних наук, професор Віктор Куйбіда, доктор політологічних наук, професор Борис Дем’яненко, професор філології Олександр  Потапенко, кандидати філологічних наук Людмила Довбня, Тамара Товкайло, кандидат історичних наук Оксана Тарапон та інші намагалися простежити виникнення, функціонування символів від  найдавніших часів до сьогодення. У статтях показана роль, значення, функціонування тих чи інших  символів в усній народній творчості, мистецтві, художній літературі.  У деяких статтях  з метою кращого розуміння семантики слова-символу подано його етимологію,  паралелі з іншомовними термінами.

У ході зустрічі Олександр Іванович розповів про свою наукову і педагогічну діяльність, поділився творчими пошуками, глибинними питаннями духовності.

Зустріч відбулася у формі душевної бесіди. Кожен із присутніх мав змогу поставити Олександру Івановичу запитання, на які він із радістю відповідав. Немає сумніву, що в душах усіх, хто був присутній на зустрічі з Олександром Івановичем проростуть зерна добра, любові до ближнього і до своєї рідної землі.

Музичним подарунком для гостей  стали музичні виступи у виконанні  Ярослава Аліксійчука, Тетяни Аліксійчук та Юрія Сіки.

Ольга Науменко,

фахівець соціально-гуманітарного відділу вишу

[vcfastgallery_mosaic fgm_layout=”fg_layout3″ fg_type=”magnific-popup” images=”4421,4420,4419″]
Перейти до вмісту